Fredagskocken Mattias Larsson

Om Modern Gastronomi

Inspirerar och underhåller människor med god mat och dryck samt att vara en del i den moderna måltidsutvecklingen.

Om Modern Gastronomi

Jag startade Modern Gastronomi 2006 med idén att inspirera och underhålla människor med god mat och dryck samt att vara en del i den moderna måltidsutvecklingen.

Jag älskar mat och dryck och det är verkligen en ynnest att få jobba med det man brinner för. Jag har en stor bredd i mitt jobb, vilket gör det ännu roligare.
Förutom att jag gör tv- och radio så jobbar jag idag med roliga mat- och dryckesevent.

Den största delen av mitt arbete är mitt jobb som receptkreatör och matsylist för både TV- radio, web, tidningar och måltidsindustrin.

Jag gör även många jobb som konferencier och moderator, håller föreläsningar och gör gästspel. Utöver det så gör jag även utvecklingsarbeten för restauranger och måltidsindustrin.

”Min drivkraft är att inspirera och glädja andra med min mat”

Mattias Larsson

Fredagskocken

Varför kallas jag Fredagskocken?

Varje fredag mellan 2006 och 2011 gästade jag Adam Alsing och Gry Forsell i ett av Sveriges mest populära radioprogram; Äntligen Morgon med Adam och Gry på Mix Megapol. Där fick jag namnet Fredagskocken.

2009 kom kokboken Fredagskocken.
Efter Mix Megapol så gästade jag under några säsonger Vinyl 107 med samma programpunkt. Sedan dess hänger namnet fredagskocken med.

Fredagskocken® är ett skyddat varumärke.

Mitt arbetsteam

Med mig har jag idag ett stort gäng kreativa och namnkunniga kockar, som alla hjälper mig att fortsätta inspirera till ett roligare och godare liv.

Idag jobbar jag till stor del med min fru Cecilia Hagerling Larsson som är bakbloggare, receptkreatör, fotograf och grafisk formgivare. 

Dessutom samarbetar jag med några av landets – och därmed världens – bästa dryckesexperter:
• Andreas Larsson – svensk, nordisk, europeisk och världsmästare i sommelerie.
• Richard Juhlin – erkänd som världens främsta champagneexpert.

Allt för att ge ytterligare en dimension inom både mat och dryck!

Min bakgrund

Jag gick ut restaurangskolan 1992 och började sedan min kockbana på Berns Salonger i Stockholm. Drygt tre år senare bar det iväg till Järnet Matsal och Bar i Gamla Stan och därefter till Karin Fransson på Hotell Borgholm. Nästa viktiga och stora stopp blev på Villa Söderås där jag var kökschef under sex år.

2006 startade jag Modern Gastronomi som jobbar med bland annat receptproduktion och matstyling samt måltidsutveckling, utbildningar och events.

Min matfilosofi

Jag ser mat, dryck och måltid som vetenskap, konst och estetik. Jag älskar att laga god och äkta mat lika mycket som jag älskar att äta och dricka gott. Jag känner total kärlek till måltiden och hoppas att kunna få andra människor att känna likadant.

Recepten som jag producerar vill jag ska kännas lekfulla och passa alla oavsett din tidigare erfarenhet i köket. Utmaningen för mig är att skapa så enkla recept som möjligt med så spännande smaker som möjligt.

Det är också viktigt att sprida kunskap kring mat och miljö. Jag väljer att jobba med så mycket närproducerade, ekologiska råvaror och MSC-märkt fisk som möjligt, både för smaken men självklart också för en hållbar miljö.

Följ oss på sociala medier

Utvalda kunder & samarbetspartners

Kom i kontakt

Vill du veta mer?

Varmt välkomna att kontakta oss för att få veta mer.