Midsommarmat på Mix Megapol

Midsommarmat på Mix Megapol!

På onsdag den 22/6 kl. 07.00-08.30 gästar jag Gry Forssell med Vänner på Mix Megapol.
Vi ska prata midsommarmat och mycket annat och här kommer några härliga recept som jag hoppas att ni vill pröva.

Jag tror att vi äter som de flesta andra på midsommaraftonen, först en lunch med sill, lax och ägg och efter det jordgubbstårta. Till middagen blir det något gott snacks och sen något gott grillat.
Så här kommer 3 recept på sillar, 1 recept på det absolut godaste middagssnackset, 3 recept på mina favoritaromsmör till det grillade och 2 recept på grymt goda hamburgare från min senaste bok, Fredagskockens Hamburgare och Tacos.

Hoppas att ni får en härlig midsommar!


3 sillar.

 Ginsill med fänkål och dill
400 g urvattnad sillfilé
ca 4 dl kall 1-2-3-lag
8 cl gin
100 g fänkål
1 tsk mortlat fänkålsfrö
1/2 hackad dill

Häll bort lagen och skölj sedan sillen.
Skär sillen i fina bitar.
Skiva fänkålen tunt.
Varva sill, fänkål och kryddor i en burk och häll på ginen och lagen.
Låt marinera minst ett dygn.

 Svartvinbärssill
400 g urvattnad sillfilé
5 dl 1-2-3-lag
1 liten rödlök
1 msk mortlad enbär
1/2 dl svarta vinbär (frysta, tinade går bra)

Häll bort lagen och skölj sedan sillen.
Skär sillen i fina bitar.
Skiva rödlöken.
Varva sill, rödlök, enbär och svarta vinbär i en burk och häll på lagen.
Låt marinera minst ett dygn.

Krämig sillrör med prästost och dillfrö
200 g förinlagd sillfilé, utan lag (eller ”vanlig” inlagd sill)
1/2 tsk mortlat dillfrö
50 g prästost
2 msk hackad dill
1/2 dl majonnäs
2 msk creme fraiche

Häll bort lagen. Fintärna sillen och smula osten. Blanda samtliga ingredienser.
Servera gärna sillröran på en bit knäckebröd.

Lyxigt snacks till middagen.

Löjromspetit choux
Petit choux (blir ca 100 stycken och de som blir över går bra att frysa)
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
220 gram smör
2 tsk strösocker
2 tsk salt
320 g vetemjöl
8 ägg

Fyllning
Löjrom eller annan valfri rom/caviar
Creme fraiche eller smetana

Värm ugnen till 220 grader. Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull. Ta av från plattan, häll ner allt mjöl och blanda kraftigt med en träslev till en homogen deg. Sätt kastrullen på plattan igen och rör vidare ett par minuter tills det är en fast deg. Dra av kastrullen från värmen och låt svalna ett par minuter. Tillsätt äggen ett och ett under omrörning. Lägg över smeten i en spritspåse och låt vila i kylskåp i minst 1 timme.

Spritsa ut, eller klicka ut om du inte har en spritspåse, små bollar om ca 2 cm i diameter. Om de blir toppiga, blöt ett finger i vatten och tryck ner den lilla toppen. Ugnsbaka petit-chouerna ca 12 minuter tills de är genomgräddade och fått fin färg. Tar du ut dem för tidigt sjunker de ihop.

Värm upp petit chouxerna några minuter i ugn före servering.
Dela de sedan och fyll med creme fraichen och löjromen.

 

3 Aromsmör till grillen.

Gremolatasmör
200 g smör
1 citron
1-2 klyftor vitlök
½ dl finhackad bladpersilja
salt

Finriv det yttersta skalet av citronen och finhacka vitlöken. Blanda alltsammans och smaka av med salt.

Pepparrot- och ruccolasmör
150 g smör
1 dl hackad ruccola
3 msk riven pepparrot
salt

Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa slätt och smaka av med salt.


Chorizosmör
100 g rå chorizo
125 g smör
1 tsk pressad citronjuice
salt

Värm ugnen till 225 C. Dela chorizon på längden och ugnsbaka den i 10 minuter. Låt chorizon svalna något och hacka den sedan. Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa och smaka av med salt.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *