Glad advent!

Bästa ”Ris ala Maltan”
I samarbete med Whirlpool.

Hej och glad advent. Visst är det ändå mysigt i vintermörkret med att få pynta och fixa lite fint?
Här har vi pyntat, tänd brasan och kunde inte hålla oss från en så grymt god Ris ala Malta. Receptet hittar ni nedan.
Glad advent från oss och vårt fina Whirlpoolkök!

Tänk på att gröten ska sjudas långsamt och rör bara om försiktigt då och då för att behålla hela och fina riskorn.

Fler ingredienser än detta behövs inte för julens godaste dessert 🙂

Glad advent hemifrån Rådmansö!

Vår ”Ris ala Malta” (räcker till ca 6 pers som dessert)
1 ½ dl rundkornigt ris
3 dl vatten
1 ½ krm salt
1 liten kanelstång
Ca 4 dl mjölk

2 ½ dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 mandarin

Till servering;
4 mandariner
grovmalen kardemumma

Blanda ris, vatten, salt och kanelstången i en kastrull. Koka upp på medelhög effekt och sänk sedan temperaturen så att gröten puttrar sakta. Låt riset koka i ca 10 minuter och tillsätt därefter 3 dl mjölk. Låt gröten fortsätt puttra försiktigt i ca 30 minuter tills risgrynen är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Rör om försiktigt med ca 5 minuters mellanrum. Om gröten känns för tjock så späd med ytterligare mjölk.

Kyl ner gröten.

Blanda under tiden vispgrädde, florsocker och saften från en mandarin i en bunke. Vispa tills grädden är lättvispad.

Blanda samman den lättvispade grädden med den kalla gröten. Lägg upp ”Maltan” i en större serveringsskål eller fler portionsskålar.

Skär bort skalet från mandarinerna och tärna de.

Toppa ”Maltan” med mandarinen och lite grovmalen kardemumma.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *