Påskmat

Äntligen är värmen på väg in över vårt land och när påsken nu kommer så hoppas jag att det finns tid och ro att unna sig lite gott. För mig är nässlor, lamm och rabarber mycket viktigt på påsken så det får bli årets påskmeny. För er som bor söderut så finns det säkert gott om nässlor att plocka men bor man norr ut så får man köpa eller annars ersätta nässlorna med ex.vis lite hackad gräslök och persilja.
Recepten hittar ni nedan.

Ha en härlig påsk!

Nyplockade nässlor och lite vild gräslök

Nässelsoppa med rökt laxröra (4 pers)
Nässelsoppa
150 g rensade nässlor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/6 fänkål, ca 50 g
1 ½ dl torrt vitt vin, gärna av sauvignon blanc
2 cl pastis (valfritt)
2 dl kycklingbuljong
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
1 msk hackad körvel
olivolja och salt

rökt laxröra
100 g varmrökt laxfilé utan skinn
1/2 liten rödlök
1/4 äpple
50 majonnäs
1 msk finhackad körvel

Koka upp saltat vatten och koka nässlorna i c:a 30 sekunder. Kyl sedan ner dem i kallt vatten eller i ett isbad och lyft direkt därefter upp dom.
Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Skär fänkålen i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och fänkål i olivolja, i en kastrull. Häll på vinet och pastisen och koka i 3 minuter. Häll sedan ner buljong, mjölk och grädde och låt det koka tills ca 6 dl återstår. Mixa soppan slät i en mixer tillsammans med nässlor och körvel. Smaka av med salt.

Finhacka rödlöken och blanda den med laxen, majonnäsen och körveln.

Häll upp soppan i 4 djupa tallrikar och lägg ner laxröran. Toppa gärna med lite färsk körvel.

Lammstek med sotad sparris, chevregratinerad potatis- och fänkålsgratäng (4 pers)
1 bit urbenad lammstek a ca 800 g
2 vitlöksklyftor
3 rosmarinkvistar
300 g grön sparris
30 g ruccola
salt, flingsalt, svartpeppar, olivolja och bindgarn

500 g fast potatis
½ fänkål
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl mjölk
3 dl vispgrädde
300 g chevre
salt

Värm ugnen till 125 C. Bind upp lammsteken och salta och peppra den. Krossa vitlöksklyftorna och grovhacka rosmarinen. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn steken i olja tillsammans med vitlök och rosmarin tills den fått fin färg. Lägg steken i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 1 timme och 15 minuter tills kärntemperaturen är 55 C. Låt steken vila ca 10-15 min (så blir kärntemperaturen ca 58 C) innan du trancherar och serverar den. (Observera att tiden kan skilja ganska mycket beroende på tjockleken på lammsteken).

Koka under tiden upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Skala och skiva potatis tunt. Finhacka vitlöken och skiva fänkålen. Lägg ner potatis, vitlök och fänkål i gräddmjölken. Låt det sjuda ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt och häll upp i en ugnsfast form. Smula över getosten och ugnsbaka gratängen på 225 C tills den har en fin gratinerad yta.

Ansa sparrisen och värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek sparrisen i olivolja ca 3 minuter till en fin sotad färg. Smaka av med salt.

Lägg upp sparrisen och fina skivor av lammsteken. Ringla över lite av stekskyn, strö över ruccola och lite flingsalt. Servera med gratängen.

Tips.
Lammstek finns ofta också att köpa nätad om man vill slippa att binda upp den.

Rabarberkaka med kolacreme (8-10 pers)
Rababerkaka
300 g mandelmassa
1 tsk krossade kardemummakärnor
150 g rumstempererat smör
4 msk vetemjöl
3 ägg

300 g rabarber
1 dl strösocker

20 g smör
½ dl ströbröd

1 tsk krossade kardemummakärnor
2 msk pärlsocker

kolacreme
3 dl smetana
1 1/2 dl karamelliserad mjölk/dulce di leche

Värm en ugn till 175°C. Riv ner mandelmassa i en bunke, tillsätt kardemumman och smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt äggen ett efter ett under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl.

Smöra och bröa en rund pajform, c:a 20 cm i diameter alternativt en rektangulär form, c:a 10×30 cm. Häll ner mandelsmeten. Skär rabarbern i önskad storlek och vänd de i socker. Tryck ner rabarbern i mandelsmeten och strö över kardemummakärnorna och pärlsockret.

Ugnsbaka kakan ca 30 minuter tills den har fått en gyllene yta. Låt den svalna och plocka därefter ur den från formen.

Vispa smetanan med elvisp tills den är luftig och krämig. Blanda sedan ner kolan.
Servera rabarberkakan med kolacremen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *