Tokiga tider men vi måste fortsätta leva och njuta!

Vilken tokig och på många sätt tråkig tid vi lever i nu. Det har ju minst sagt varit turbulent, många har blivit permitterade eller varslade, många har blivit sjuka eller känner någon sjuk, många har förlorat pengar och jag har restaurangvänner som står inför en eventuell konkurs.
För ett par veckor sen så ramlade avbokningarna in på samma sätt som mina lite viltsinta investeringar på börsen störtade ner. Det gjorde förstås lite ont i magen och jag började fundera på hur framtiden skulle se och om det blir en kamp att klara av och få fortsätta leva drömmarna som jag lever.
Jag kom ganska snabbt fram till att det inte var så synd om mig, det finns många andra som det är betydligt mer synd om. Jag hade fortfarande pengar kvar på kontot, något som jag aldrig hade för t.ex. 10 år sedan. Jag och mina närmsta var alla friska och alla hade än så länge jobben kvar. Min verksamhet är ganska liten och har gått bra i många år så även om jag backar en del så kan jag överleva ganska länge till. Dessutom så ska jag göra allt jag kan för att få träffa (ett fåtal åt gången och om vi alla är friska) mina vänner och familj som jag annars haft som prio 2 efter mitt jobb som jag iof älskar men också tar en stor del av tiden. Och vad ska man göra? Jag kan inte påverka Covid-19 då är det bättre att ta de förutsättningarna som finns och göra det bästa möjliga av situationen.

Om vi är friska och har råd att bo kvar, köpa mat så kan vi fortsätta att njuta av livet. Vi kanske får fajtas lite hårdare ett tag men de som är starka och börjar fajtas istället för att bara lägga sig ner och deppa kommer till slut gå starkare ur detta. Jag hoppas också att fler kommer att uppskatta sina nära och kära mer och att de kommer att uppskatta sina arbeten ännu mer.

Det är också kul att se hur otroligt kreativa många människor och företagare har blivit, allt från de som ställer om tillverkningen så att de kan hjälpa sjukvården, till restauranger och bagerier som hjälper de som behöver. Fler reser mindre men kan ändå sköta sina jobb och vi hittar nya vägar att mötas. I lördags så genomförde vi en mat- och whiskeyprovning utan att träffas fysiskt. Samtliga deltagare hade fått råvaror och recept hemskickade och satt uppkopplade på samma plattform, samma tid. Vi hälsade på varandra, snackade, skrattade och genomförde provningen och hade en härlig lördagkväll tillsammans, så sjukt kul och härligt. Allt går att lösa. Jag ser verkligen fram emot att göra fler digitala smakfulla event även om jag måste erkänna att jag längtar ännu mer efter att få träffa er på riktigt här hemma i Min Matstudio eller hos er. Ingenting går upp mot kul arbete med härliga människor och god mat. Och apropå god mat, fortsätt att köpa take away eller köpa hem goda råvaror och laga något gott, det behövs för att må bra.

Här kommer lite gott att laga inför helgen 🙂
(Och på måndag läger jag upp lite gott till påsken)

Har ni just nu lite för mycket tid över så ge er på och prova att laga en magiskt saftig och smakrik porchetta!


Porchetta
2 kg fläsksida utan svål
3 vitlöksklyftor
½ dl finhackad rosmarin
1 msk krossat fänkålsfrö
salt och bindgarn

Värm ugnen till 125 C. Finhacka vitlöken. Salta fläsksidan på båda sidor och lägg den sedan med svålsidan nedåt. Fördela vitlök, rosmarin och fänkålsfrö över sidan och rulla ihop den hårt. Bind upp fläsksidan med bindgarn och ugnsbaka den därefter c:a 4 timmar tills kärntemperatur är 85 C. Låt den vila ca 30 minuter före tranchering. Höj ugnstemperaturen till 225 C för de ugnsbakade grönsakerna.

Servera gärna porchettan med lite ugnsbakade grönsaker och en god yoghurtsås eller bara en matig och fin sallad.

Om ni har lite mindre tid men vill testa något somrigt och gott, testa denna.
(från min första kokbok, Fredagskocken)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *