KRONÄRTSKOCKA!

Kronärtskocka kan ju vara en av världens godaste och mest vackra grönsak. Många är rädda  för att tillaga den men det behövs inte alltför mycket kunskap och tid och det blir så gott.
Att tänka på; Ha en stor kastrull med vatten, rikligt med salt, några citronskivor, lite timjan och om man önskar en vitlöksklyfta. Koka upp vattnet, bryt av stjälken från skockan, dela den på hälften och lägg ner den i det kokande vattnet. Lägg på ett lock och låt sjuda ca 20 minuter för en normalstor delad kronärtskocka. Om ni drar i de yttersta bladen och de lossnar lätt så är det färdigt. Lyft ur kronärtskockan och låt den rinna av. Sedan är det bara att dra av bladen och doppa i rört citronsmör eller en aioli. Kanske det enklaste men samtidigt SÅÅÅ GOTT!!!

En annan favorit är att råsteka kronärtskocksbotten och då skär man ur botten, skivar den tunt och råsteker i rikligt med olivolja och salt tills den är mjuk men en brynt yta. Gott till en risotto, en bit bakad fisk eller grillat kött. Ja eller rättare sagt till allt.

Hoppas att ni vågar er på världens godaste och vackraste grönsak!

Aioli
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
2 vitlöksklyftor, finhackad
¾ dl olivolja
¾ dl olja med neutral smak
salt

Mixa samman vinäger, dijonsenap, äggulor och vitlök. Tillsätt oljan droppvis under mixning till en fin krämig aioli och smaka av med salt.


Rört citronsmör

100 g rumstempererat smör
1 tsk pressad citronjuice
salt

Lägg samtliga ingredienser i en bunke och vispa med en elvisp tills smöret är luftigt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *