Nu närmar sig julen med stormsteg och det är dags att planera maten. I vår familj så kör vi alltid knytis vilket minskar stressen för alla inblandade och alla får laga det som de är bäst på. Här kommer lite härliga julrecept för inspiration.
Lycka till 🙂
Mattias

Rödbetsgravad lax som blir så vacker och förstås god

God jul från Min Matstudio
Fänkålssill (förbereds ett par dagar före)
200 g urvattnad sillfilé
Inläggningslag:
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1 ½ dl vatten
2 tsk krossade fänkålsfrön
1 tsk rivet apelsinskal
1 lagerblad
½ rödlök
¼ fänkål
Skala och skiva rödlöken tunt. Skär bort roten från fänkålen och skiva den tunt. Koka upp lagen med kryddorna, lägg ner och grönsakerna och kyl därefter ner lagen. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå i 2-3 dygn.
Lingon- och enbärsill (förbereds ett par dagar före)
200 g urvattnad sillfilé
Inläggningslag:
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1 ½ dl vatten
2 tsk krossade enbär
1 krm krossad kryddpeppar
1 lagerblad
2 msk lingon
½ röd lök
1 liten palsternacka
Skala och skiva rödlök och palsternacka tunt. Koka upp lagen med kryddorna, lägg ner grönsakerna och lingonen och kyl därefter ner lagen. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen och låt stå i 2-3 dygn.
Löjromsströmmig (förbereds dagen före)
300 g dragen strömmingsfilé
gravningslag till strömming
3 1/2 dl vatten
3/4 dl ättika
3/4 msk salt
½ dl majonnäs
2 dl creme fraiche
50 g löjrom
Blanda lagen och lägg ner strömmingen. Låt marinera ca 4 timmar tills strömmingen är genomgravad. Häll därefter bort lagen och låt strömmingen rinna av ordentligt.
Blanda samtliga ingredienser till löjromssåsen och blanda ner strömmingen. Låt strömmingen marinera över natten.
Julköttbullar
400 g blandfärs
1 msk ströbröd
3 msk mjölk
½ gul lök
2 ansjovisfiléer
2 tsk svensk senap
2 tsk ljus sirap
1 ägg
salt, svartpeppar och smör
Finhacka lök och ansjovis. Fräs löken mjuk i en kastrull, tillsammans med en liten klick smör på medellåg temperatur.
Lägg ströbrödet i en bunke och blanda med mjölken. Lägg ner färsen, ägg, ansjovis, senap, sirap och löken i en bunke Salta och peppra. Blanda ihop alltsammans väl.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Rulla fina köttbullar och bryn i smör till fin färg.
En krämigare Janssons frestelse
600 g fast potatis
1 gul lök
2 ½ dl vispgrädde
2 dl mjölk
100 g ansjovis med spad
½ dl ströbröd
20-30 g kylskåpskallt smör
Värm ugnen till 225 C. Skala och finstrimla potatis och lök. Häll ner grädde och mjölk i en vid kastrull och koka upp. Tillsätt potatis, lök och ansjovis och koka sakta i ca 30 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd.
Häll upp frestelsen i en ugnsfast form. Strö över ströbrödet och hyvla på smöret. Ugnsbaka frestelsen till fin färg och servera direkt.
Senap- och pepparrotsgriljerad julskinka
1 kg kokt rimmad skinka
griljering
1 ½ dl svensk senap
2 msk flytande honung
2 äggulor
4 msk riven pepparrot
2/3 dl panko
Sätt ugnen på högsta grillvärme. Blanda samtliga ingredienser till griljeringen förutom ströbrödet.
Häll senapsblandningen över skinkan och strö därefter på ströbrödet.
Griljera skinkan i ugnen till fin färg.
Rödbetsgravad lax
1 kg benfri laxfilé
100 g råriven rödbeta
½ dl strösocker
½ dl salt
Blanda rödbetan med sockret och saltet. Lägg laxen i en form och gnid in rödbetsblandningen runt laxen och lägg den med skinnsidan uppåt. Lägg ett lock eller plastfilm över laxen och låt den grava i kylen 2 dagar.
Skrapa av rödbetsblandningen från laxen och skiva den tunt.
Knäck
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
5 g smör
½ dl sötmandel
1 knivsudd salt
Finhacka mandeln. Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull. Koka knäcken ca 15-20 minuter tills den är 125 C. Lyft av kastrullen, blanda i mandel, smör och en knivsudd salt. Häll upp smeten i små knäckformar och låt knäcken svalna i rumstemperatur.
Hur vill du ha din knäck?
Vid 125 C. har du en seg knäck.
Vid 135 C. har du en hård knäck.