Goda blåmusslor!

Musslor!
Jag älskar att laga goda musslor, allt från att jag som härom veckan lagade de i in wokpanna till Ofyren, till att laga de traditionellt på spisen eller i en vanlig klotgrill. Nedan kommer några musselrecept som jag hoppas att ni ska inspireras av till helgen.

Högsäsong och Champagneweekends.
Själv blir det alldeles för lite privat matlagande just nu då vi har högsäsong och oftast jobbar både dag och kväll men jag ska verkligen tillägga att det är helt frivilligt och jäkligt kul. Nu har jag gjort sista utbildningarna för Gastromerit (för denna säsong), vi hade ett 50-årsfirande i studion, en grupp som hade sommaravslutning och konferens och vi har filmat i studion, så där har det varit full rulle och roligast av allt var ändå gästspelet av Braastad Cognac och Emil Åreng (sveriges coolaste bartender om du frågar mig.

Själva så gästspelade vi på vinkällaren Grappe där Stephan Christmann från A.Christmann var på besök under 2 dagar. Igår körde vi en företagsmiddag hemma hos kund och idag har vi äran att köra ett brölopp! Och än är inte vår högssäsong över, nästa vecka väntar dubbla fotograferingar, en Bollingerlunch och vi kör vårt första stopp på Champagneturnén, Weekend By Bollinger. Är någon intresserad av att gå på dessa så finns det platser kvar.  2/6 kör vi på Körunda Hotell strax utanför Stockholm och 9/6 på Sundbyholms slott i Eskilstuna. För att boka eller läsa mera kolla in denna länk 🙂

Nog om detta.
Ut och laga mat och njut av härligt sällskap i detta underbara väder så laddar jag upp ny info och fler recept nästa fredag. Enjoy!


Mina musslor som är tillagade i wokpannan på Ofyren!


Vit sparris på G till Christmannmiddagen!

Stephan Christmann på Grappe presenterar vinerna till kvällens middag.


Jag och Emil Åreng på min terrass i Min Matstudio!


Det blev många foton och även Emil hann med att fota!


Gästerna på G in i Matstudion!


Första snackset.


Dessertdags på Braastadsmiddagen!

Spaghetti med vongole/hjärtmusslor, vitlök och jalapeno (4 portioner som varmrätt)
1 kg Vongole el hjärtmusslor
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
½ l vitt vin
3 timjankvistar
salt

300 g spaghetti
4 jalapenos
4 vitlöksklyftor
2 dl musselbuljong
40 g smör
olivolja (salt)

Skrubba musslorna noga och låt dom ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dom. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av.
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Värm en kastrull till högsta temperatur.
Häll ner olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i ½ minut. Häll sedan på vin och salt och lägg på ett lock. Koka musslorna ca 3-5 minuter, tills dom öppnar sig. Dra av kastrullen från plattan och lyft upp musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.
Kärna ur och finhacka jalapenopepparn. Skala och hacka vitlöken. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Värm en stekpanna eller en stor vid kastrull till hög temperatur. Häll i lite olja och lägg ner jalapeno och vitlök och rör runt. Lägg i spaghetti, musslor och häll på buljong och smör. Koka upp och smaka av med salt.

Grillade fänkålsmusslor (2 portioner som huvudrätt)
1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 tomat
½ fänkål
2 rosmarinkvistar
olivolja och salt

till servering;
12 skivor baguette
olivolja och flingsalt

Tvätta och skölj musslorna väl, släng bort de musslor som inte sluter sig. Lägg dem i durkslag en stund så att de rinner av ordentligt. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Färna tomaten och fänkålen. Lägg ut ett dubbelvikt stork ark aluminiumfolie. Lägg på musslor, lök, vitlök, tomat, fänkål, rosmarinkvistar, salt och olivolja och blanda runt. Vik ihop foliet till ett slutet paket.
Värm grillen till hög temperatur och lägg ner foliepaketet i den glödande kolen och lägg på locket. Låt musslorna tillagas i ca 8 minuter, tills de öppnat sig. Vänd runt ett par gånger under tillagningen.
Ringla lite olja över baguetteskivorna och grilla de till fin rostad färg och strö därefter över lite flingsalt. Servera de nygrillade musslorna i den fina buljongen som bildats med brödskivorna.

Min moules frites (2 portioner som varmrätt)
1 kg blåmusslor
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
½ l vitt vin
3 timjankvistar
salt och olja

5 dl musselbuljong
1 ½ dl vispgrädde
75 g smör
150 g morot
150 g palsternacka

örtaioli
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 tsk pressad citronjouice
2 tsk dijonsenap
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
1 ½ dl neutral rapsolja
1 krm salt

Pommes frites
400 g stor, fast potatis
frityrolja och salt

Örtaioli
Skala och hacka vitlöken. Mixa samman citronjuice, dijonsenap och äggulor. Tillsätt sedan örter och vitlök och mixa vidare. Tillsätt oljan droppvis under mixning till en fin aioli och smaka av med salt.

Pommes frites
Skala potatisen och skär i cm-tjocka stavar. Värm frityroljan i en kastrull eller fritös till 160 C och fritera ca 5 minuter, tills de har en ljus brynt färg. Lyft upp pommes fritesen och lägg de på ett dubbelvikt hushållspapper tills de har svalnat. Värm då upp oljan igen och upprepa proceduren. Värm upp oljan en sista gång precis före servering och fritera dom då till en brynt och knaprig yta. Lyft ur pommesen och lägg de i en bunke. Vänd runt de i bunken tillsammans med salt och servera direkt.

Moules
Skrubba musslorna noga och låt dom ligga i kallt vatten ca 30 minuter. Släng musslor som är öppna om de inte stänger sig när du knackar på dom. Lyft upp musslorna i ett durkslag och låt de rinna av.
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Värm en kastrull till högsta temperatur.
Häll ner olja, lök, vitlök, timjan och musslor och låt det fräsa i ½ minut. Häll sedan på vin och salt och lägg på ett lock. Koka musslorna ca 3-5 minuter, tills dom öppnar sig. Dra av kastrullen från plattan och lyft upp musslorna. Koka upp buljongen på nytt och sila den sedan.
Skala och fintärna morot och palsternacka. Koka upp 5 dl musselbuljong tillsammans med grädden och koka i ca 5 minuter. Mixa ner smöret med en mixerstav och tillsätt sedan musslor och rotfrukter. Låt sjuda ett par minuter och lägg sedan upp musslorna i stora djupa tallrikar och häll över såsen. Servera med goda pommes och god örtig aioli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *