Rosmarinstekt ryggbiff med sauterade grönsaker och brynt smörbearnaise

Just nu sitter jag på tåget på väg hem från Göteborg där jag varit och jobbat i ett par dagar. Helgen börjar närma sig och även fast jag jobbar imorgon fredag och en liten sväng på lördag så kan jag ändå inte låta bli och fundera på vad jag ska äta när jag är ledig på lördag kväll. Vad säger ni om att ladda på med en riktigt saftig rosmarinstekt ryggbiff med sauterade grönsaker och brynt smörbearnaise till helgmiddagen? Och tänk er en härlig Nebbiolo till detta 🙂
Receptet hittar du nedan.
Trevlig helg!

Rosmarinstekt ryggbiff med sauterade grönsaker och brynt smörbearnaise
1 bit putsad ryggbiff a 700 g
250 g blomkål
½ broccoli
150 g morot
1 pak choi

brynt smörbearnaise
175 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök
3 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
2 msk finhackad dragon
1 msk finhackad persilja
salt samt tryffel efter smak

Salta och peppra biffen.
Ansa grönsakerna och skär de i bitar om ca 2 cm.
Värm under tiden en stekpanna till högsta temperatur och ugnen till 125 C. Bryn biffen på varje sida i rikligt med olja, smör och rosmarin till fin färg (ös de med jämna mellanrum med stekfettet). Lägg biffen i en ugnsfast form och häll över stekfettet. Ugnsbaka den sedan ca 20 minuter tills kärntemperaturen är 53 C. Låt de sedan vila på en skärbräda några minuter (då kommer kärntemperaturen vara ca 55 C).

Koka smöret i en kastrull tills det börjar bli lätt brunt och dofta nötigt, dra då av det från plattan och låt det svalna något. Smöret ska vara ca 60 C när det senare ska vispas ner i såsen, om det svalnat.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten samt kvistarna från persiljan och dragonen. Koka tills ca 2 msk återstår. Sila ner reduktionen i en ny kastrull och vispa därefter ner äggulorna.
Vispa äggulorna och reduktionen i vattenbad eller om du har induktionshäll på låg temperatur, tills det blivit en tjock kräm. Dra då bort det från plattan. Häll sakta ner smöret under ständig vispning. Häll ner dragon och persilja. Smaka av med salt.

Värm upp stekpannan på nytt och lägg ner morroten tillsamman med lite olja och smör och stek i ca en minut. Tillsätt broccolin och stek i ytterligare ca en minut. Tillsätt pak choi´en och stek i ytterligare 2 minuter. Smaka av med salt.

Tranchera biffen och servera med grönsakerna och den brynta smörbearnaisen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *