Gott avslut med cognacsdrink och mandel- & mjölkchokladkaka

Är det någon som vill ha en god avslutning på en härlig dag?
Jag har börjat göra lite drinkar hemma även om jag fortfarande tycker att jag gör det för sällan. I Helgen blev jag sötsugen och kom på att jag ville göra en kaffedrink efter middagen. Jag gjorde en enkel men galet god drink av Cognac, kaffe och lättvispad grädde som jag toppade med riven nougat. Testa gärna den och pröva också min mandel- och mjölkchokladkaka som också är riktigt god.
Recepten nedan.

Min cognacsdrink (1 pers)
4 cl cognac
1 dl nybryggt kaffe
1-2 msk lättvispad grädde
1 bit nougat

Häll upp kaffet i ett glas. Häll ner cognacen och toppa med den lättvispade grädden. Avsluta med att riva över önskad mängd nougat.

mandel- och mjölkchokladkaka 8–12 BITAR
mandelkaka
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
4 msk vetemjöl
smör + ströbröd

chokladkräm
200 g mjölkchoklad
1,2 dl vispgrädde

till servering;
karamelliserad kondenserad mjölk (dulce di leche)
flingsalt

Värm ugnen till 175°C. Riv ner mandelmassan i en bunke. Tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsammans väl och tillsätt därefter äggen ett efter ett, under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl. Smöra och bröa en springform, 24 cm i diameter, och häll ner mandelsmeten. Ugnsbaka mandelkakan i ca 20 minuter tills den fått lite färg. Låt mandelkakan svalna och plocka därefter ur den från formen.
Hacka mjölkchokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vispa tills det är helt slätt och låt det svalna i ca 15 minuter. Häll sedan chokladkrämen över mandelbottnen och ställ svalt. Ringla sedan över kolan och strö över lite flingsalt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *