Lax till middag!

Lax är en så otroligt tacksam råvara att jobba med och den är god att ugnsbaka, steka, grilla, äta rå, kallröka, varmröka, ånga, grava och mer därtill. Det är också en råvara som jag inte tröttnar på men däremot ska man vara väldigt uppmärksam på att det finns många olika kvalitéer och det är även om vi pratar norsk odlad lax. Själv föredrar jag producenter som Salma och Fröya men det kostar förstås mer. De olika delarna på en laxfilé ger också olika smak, tidigare i mitt kockliv gjorde jag ett gigantiskt misstag och det var att man skar bort magen (den tunnare delen på filéen) vilket jag så småningom insåg att det var den fetaste och absolut godaste biten.

Till lunch i helgen så åt jag denna goda lax och då körde jag en lättgravad Fröyalax men pröva en god lax (oavsett hur själva laxen är tillagad) med denna goda sallad (recept nedan).

fröyalax


Sallad av spetskål, gulbetor och fänkål i söt senapsdressing
(som tillbehör för ca 4 pers)
400 g gulbetor alt rödbetor
300 g spetskål el vitkål
1 fänkål

3 msk grovkornig svensk senap
1 msk äppelcidervinäger alt annan vinäger
1 msk flytande honung
1/2 dl olja med neutral smak
salt

Koka betorna ca 40 minuter i saltat vatten tills de är genommjuka. Skölj de i kallt vatten och dra bort skalet. Tärna betorna. Ansa och finstrimla spetskålen och fänkålen.
Vispa samman senap, vinäger och honung. Tillsätt därefter oljan under ständig vispning. Blanda dressingen med grönsakerna och smaka av med salt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *