Hur du lyckas med risotto!

Det här är något som jag verkligen önskar att alla lär sig laga, risotto! Det härliga med en risotto förutom att det är väldigt gott är att alla kan laga det och ni kommer att lyckas redan vid första försöket. Men för varje gång ni lagar en risotto så kommer den att bli bättre och bättre, det tar lite tid innan man kan titulera sig som mästare på risotto.

Den kan servers som en enkel liten förrätt, som tillbehör till en bit fisk eller kött, som en vegetarisk varmrätt. Den går också att smaksätta med örter, saffran, citrus, olika ostar och mycket mer. Du kan ha i goda grönsaker, svamp, kött, fisk, skaldjur eller precis vad du vill. Pröva! Grundrecept nedan.

risotto

Min middag i fredags. Risotto med brynt svamp och pak choi samt snabbpicklad morot och fänkål.

Risotto
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
6 dl buljong (kyckling, fisk, mussel, skaldjur el vad som önskas)
50 parmesanost
olivolja, smör och salt

Koka upp buljongen och dra därefter bort den från plattan. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 2 1/2 dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv parmesanosten. Tillsätt en klick smör och 50 g parmesanost efter c:a 20 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt och servera direkt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *