3 goda soppor!

Vad sägs om recept på 3 värmande soppor?
Soppa skulle jag säga är ganska underskattad anrättning. Jag älskar till exempel att inleda en stor måltid med en liten förrättssoppa det ger en sån skön känsla i magen. Lika gott är det på sommaren med en fräsch kall gaspacho eller som idag, en kall vinterdag med en smakrik varm soppa. Prova någon av dessa 3 soppor.

j-skocka


Jordärtskockor är så tacksamma att koka soppa på. Se recept nedan

Potatissoppa med brödsmulor
1 skiva formfranska, fryst
1 tsk finhackad rosmarin
olivolja

2 msk olivolja
½ klyfta vitlök
½ gul lök
350 g mjölig potatis
1 ½ dl torrt vitt vin
6 dl kycklingbuljong alt grönsaksbuljong
1 ½ dl grädde
1 ½ dl mjölk
salt

till servering;
2 msk god olivolja

Skala och skiva vitlök, lök och potatis. Fräs potatisen och löken i olivoljan. Häll på vinet och låt det koka i två minuter. Häll på buljong, grädde och mjölk och koka tills potatisen är genommjuk. Mixa soppan slät och smaka av med salt. Kyl ner soppan. Späd soppan med mjölk om den känns för tjock. (Den blir ganska olika beroende på potatissorten och diametern på din kastrull)
Riv den frysta formfranskan på den grova sidan på ett rivjärn. Värm en stekpanna till medeltemperatur och stek det rivna brödet knaprigt i olivolja. Blanda ner rosmarinen när brödet är knaprigt och stek i ytterligare 1 minut. Lägg upp brödsmulorna på en tallrik med ett dubbelvikt hushållspapper under.
Lägg upp soppan i 4 djupa tallrikar eller skålar. Toppa med brödsmulorna och lite god olivolja.


Jordärtskocksoppa med råg- och baconsmulor

½ gul lök
200 g jordärtskocka
1 dl torrt vitt vin
1 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
2 dl mjölk
olivolja och salt

1 pkt bacon (140 g)
1 skiva mörkt rågbröd eller pumpernickel
1 msk finstrimlad bladpersilja

Skala och skär lök och jordärtskocka i mindre bitar. Fräs dem i en kastrull tillsammans med olivolja. Häll på vin, buljong och koka i 5 minuter. Tillsätt grädde, mjölk och koka i ytterligare 5 minuter. Mixa soppan slät i en blender eller matberedare och smaka av med salt.
Finhacka baconet och smula rågbrödet. Värm en stekpanna till medeltemperatur och lägg ner bacon och smulorna. Stek i 5-10 minuter under ständig omrörning tills baconet och smulorna är knapriga. Lägg då upp det på en tallrik med ett dubbelvikt hushållspapper under så att de får rinna av några minuter före servering.
Koka upp soppan före servering och mixa den gärna skummig med en mixerstav innan du häller upp den i 4 djupa tallrikar. Strö över smulorna och persiljan.

Het räksoppa smaksatt med cocosmjölk rostad paprika, lime och citrongräs
½ röd paprika
½ chili
1 vitlöksklyfta
10 g ingefära
1 citrongräs
2 lime
1 ½ dl kycklingbuljong
2 dl cocosmjölk
olivolja och salt

125 g blomkål
125 g minimajs
125 g skalade räkor

Värm ugnen till 250 C. Kärna ur paprikan och dela den i 4 bitar. Vänd paprikan i lite olivolja och ugnsbaka den i c:a 12 minuter, tills den fått en ordentligt med färg. Kärna ur chilin, finhacka sedan chili, vitlök, ingefära och dem 5 nedersta cm av citrongräset. Fräs grönsakshacket i en kastrull med olivolja och den rostade paprikan. Finriv det yttersta skalet av limen samt pressa josen. Häll ner lime, buljong och kokosmjölk i kastrullen och låt koka 10 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
Skär små bitar av blomkålen och minimajsen, lägg ner dem i soppan ett par minuter före servering. Lägg ner räkorna i 4 portionskålar och häll över soppan.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *