Adventsfika!

I helgen är det 1:a advent och tid för glögg och saffransbullar med mera gott. Jag brukar alltid bjuda på ett par salta goda smaker som matchar glöggen bra och min kära sambo Cecilia brukar laga lite goda sötsaker som också passar glöggen. Vi tjuvstartade lite redan i söndags med en mindre bjudning där jag lagade en frasig getosttarte med fänkål och spenat och Cecilia bakade bl.a. saffransbullar, knäck, saffransmarshmallows och goda tryfflar. Till allt detta bjöd vi på Dufvenskrooks lättvinsglögg. Chili & Choklad, Hjortron, Vit och Röd lättvinsglögg blev det, den vita och röda är numer ekologiska vilket jag självklart uppskattar!

Pröva mina recept på Getosttarten och min rökiga knäck

dufvenkrooks

Ett enkelt, gott och saltigt bakverk som matchar glögg perfekt
(Recept längre ner)

getostpizza


Recept på Cecilias bakverk hittar du här!

gloggmingel 1


Vi började glöggfikat vid 2 men slutade  inte förrän 18, då det redan var kolmörkt

gloggmingel 2


Stökigt kök men vem vill diska när man har vänner hemma  

gloggmingel 5


Mörkt ute men ljust inne!

gloggmingel 3

Frasigt getostflarn
250 g kavlad smördeg
2 dl creme fraiche
450 g getost
3 msk flytande honung
80 g bladspenat
100 g picklad lök
flingsalt

Värm ugnen till 175 C. Lägg ut smördegen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred på creme fraichen, skiva och lägg på getosten. Ringla över honungen. Ugnsbaka i ca 30 minuter tills smördegen är frasig och osten är fint gratinerad. Skär den i bitar och toppa med bladspenaten och lite picklad lök.

Rökig knäck
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
½ dl rökig whisky
3 msk hackad sötmandel

Blanda socker, sirap, grädde och whisky i en kastrull. Koka knäcken ca 15-20 minuter tills den är 126 C (om du inte har en digitaltermometer gör ett s.k. kulprov, häll lite av den heta smeten i en kopp fylld med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.)
Lyft av kastrullen och blanda ner mandeln. Häll upp smeten i små knäckformar och låt knäcken svalna.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *