Hur du lyckas med den perfekta gratängen.

färdig

En riktigt krämig och smakrik potatisgratäng är alltid så gott. När jag växte upp så lade mamma skivad potatis tillsammans med lök och salt i en gratängform. Sedan täcktes den med riven ost och ugnsbakades. Visst var det gott men ibland aningens torr men samtidigt smörig. Det som händer när man bakar den så är att den skär sig och det bildas lite koagulerat mjölkprotein mellan potatisskivorna och det blir ett skirat smör i botten.  När jag gick i kockskolan och fick lära mig att en gratäng först ska kokas och då i lika delar mjölk och grädde så insåg jag verkligen vilken fantastisk och samtidig enkel skapelse detta var.

Alltså mindre fett men ändå mer smakrik och framförallt ännu krämigare. Se recept och tips nedan. Dessutom gör detta att du kan smaka av gratängen med salt under tiden den kokar istället för hur bl.a. min mor gjorde, gissade.

pot

Skiva potatisen tunt och blanda gärna  med andra skivade rotfrukter eller min favorit fänkål

på G

Koka upp grädde och mjölk, lägg sedan ner potatisen och låt det småputtra sakta tills potatisen mjuknat.

potatisgratäng

Häll upp den krämiga gratängen i en gratängform. riv över ost om det önskas och gratinera till fin färg.

färdig

Gott till allt, alla tider på dygnet 🙂

Potatisgratäng
650 g potatis
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
salt

Värm ugnen till 225 C. Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Skala och skiva potatis tunt. Finhacka vitlöken. Lägg ner potatis och vitlök i gräddmjölken. Låt det sjuda ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt och häll upp i en ugnsfast form. Ugnsbaka gratängen tills den har en fin gratinerad yta.


Tips för att variera din gratäng

-Byt gärna ut delar av potatisen med andra skivadegrönsaker t.ex. rotfrukter, lök, kålrabbi eller fänkål.

-Smaksätt gärna med någon färsk ört.

-Ost eller inte är en smaksak, båda resultaten blir bra. Variera gärna med olika ostar, alltifrån Västerbottensost, cheddar, fetaost, getost, blåmögelost, gruyere eller någon annan ost som du tycker om.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *