Vad gör man en kylig och ledig tisdagskväll?

IMG_0474

Vad gör man en kylig och ledig tisdagskväll?
Jag har aldrig problem att fylla ut en ledig tisdagskväll som denna. Jag har varit utan tv många år men nu när jag byggde hus tyckte jag att det kanske var dags att skaffa en, vilket jag gjorde. Jag har dock inte skaffat mig någon antenn än men jag kollar in ett och annat enstaka program på någon playkanal eller Netflix men det händer kanske en gång i månaden eller så.

Jag tycker att det finns så mycket roligare saker att göra, alltifrån att laga mat och äta förstås J men också att umgås med vänner eller lära mig något nytt. Ikväll är jag ensam hemma och ganska frusen och efter en lång och kall promenad var jag på humör för att ge mig på något kul.

Varför inte en liten Cognacsprovning? Kul och värmande. Med brasan tänd skickade jag fram 4 cognacer som väntat alldeles för länge på att drickas.

Cognac likt vin är en lång och precis process för att skapa. Beroende på var druvorna växer och hur den destilleras, blandas och lagras så ger det väldigt stora skillnader. Att pröva drycker på detta sättet bredvid varandra ger alltid mer när man verkligen kan jämföra. Prövar man en då och då så är det svårt att minnas den exakta smaken/upplevelsen. Sen vad som är bra eller dåligt, prisvärt eller inte är alltid upp till den som dricker.

IMG_0471

Fantastiskt vackra nyanser!

Så här prövade jag och upplevde de olika Cognacerna.

Braastad VS som är lagrad i minst 2 år men snittåldern på blandningen till denna är 4 år. Jag upplever den ung och ganska lätt med kryddiga apelsintoner och medellång eftersmak.

Braastad VSOP där snittåldern är ca 8 år är mer komplex i doften. Jag upplever även på denna lite apelsintoner men mjukare och sötare, mer mot apelsinblom och knäck med en lätt karamellisserad eftersmak. Lång eftersmak.

Braastad VSOP Organic är gjord på en blandning som är lagrad 4-6 år och vem blir inte glad när det är ekologiskt odlat? Det första som jag tänkte på när jag satte näsan i glaset var Jasminte och så småningom kolatoner, denna är aningens lättare och mjukare än föregående men ändå med en lång och fin eftersmak.

XO snittåldern på denna är nästan 20 år! En intensiv men samtidigt välbalanserad och för mig förvånande mycket frukt som går mot päron och druvor men också nötiga chokladtoner och en lååång eftersmak.

IMG_0448

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *