Farsdagsmeny

Vad lagar ni för något gott i helgen? Det är stor matmässa på stockholmsmässan och jag var där igår och gjorde ett par jobb men har nu ledig helg och funderar själv på vad jag ska laga och så kom jag på att det är farsdag på söndag. Jag gissar att mina döttrar inte har planerat någon middag men får väl se om jag kan locka med något gott.

Här kommer i alla fall en liten idé till er om ni ska laga en härlig helgmeny. Menyn kommer från min senaste kokbok, Fredagskockens Helgmenyer. Fotograf är Jakob Fridholm. Recept nedan.

farsdagsmeny

Tartar av lax med gurka, fänkål och dillmajonnäs
laxtartar
200 g lax
100 g gurka
75 g fänkål
1+2 msk pressad citronjuice
2 msk olivolja
salt

dillkräm (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
1 msk pressad citronjos
2 tsk dijonsenap
2 msk hackad dill
1 ½ dl olja med neutral smak
salt

till servering
krutonger och dill

Kan förberedas.
Lägg äggulor, citron, dijonsenap, dill och salt i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs.
Skala och kärna ur gurkan. Fintärna lax, gurka och fänkål.

Vid servering.
Marinera laxen i 2 msk citronjuice och salt ca 2 minuter. Sila bort vätskan från laxen. Blanda samman 1 msk citronjuice med olivoljan och blanda ner grönsakerna.
Lägg upp laxen i 4 små skålar eller glas. Lägg på grönsakerna med citronoljan och toppa med krutonger, dillkvistar och dillmajonnäs.

Oxfilé med baconstekt savoykål, smördegsinbakad potatis och senapsgrädde
4 tournedoser a 180 g
200 g savoykål
140 g bacon
olivolja, smör, salt och svartpeppar

smördegsinbakad potatis
450 g fast potatis
125 g svamp
1 vitlöksklyfta
1 ägg
smör och salt

senapscreme
2 msk skånsk senap
1 msk florsocker
1 krm colemans senapspulver
1 dl vispgrädde

Går att förbereda.
Värm ugnen till 190 C. Skala och riv potatisen grovt. Stek den mjuk i smör på låg temperatur och smaka av med salt. Kyl ner. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Bryn svampen i olivolja och finhacka och tillsätt vitlöken. Kyl ner. Kavla ut smördegen till en platta om ca 15×25 cm. Lägg ut potatisen och svampen i ett jämt lager ovanpå smördegen. Rulla ihop smördegen som en rulltårta. Lägg rullen på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Lättvispa ägget och pensla rullen. Ugnsbaka ca 40 minuter till fin färg och att smördegen svällt. Kyl ner och skiva sedan upp den i 8 skivor.
Skär kålen i bitar om ca 2 cm. Finstrimla baconet. Blanda ingredienserna till senapscremen.

Vid servering.
Lättvispa senapsgrädden.
Salta och peppra köttet. Värm en stekpanna till högsta temperatur och ugnen till 150 C. Bryn köttet i olja och smör till fin färg. Ugnsbaka sedan tornedousen ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 53 C. Låt köttet vila på en skärbräda ett ca 5 minuter före servering.
Bryn potatisrullen i olja till fin färg och ugnsbaka den ett par minuter under tiden tournedosen vilar.
Knaperstek baconet och tillsätt savoykålen och ett par msk vatten. Låt det brässera några minuter tills kålen har ett lätt tuggmotstånd och vattnet kokat bort. Smak av med salt.
Lägg upp bacon-kålen och lägg på potatisskivorna och tornedosen. Toppa med senapscremen.

Mandel- och mjölkchokladtårta med punschgrädde
mandel- och mjölkchokladtårta (räcker till 8-12 personer)
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
4 msk vetemjöl

200 g mjölkchoklad
1,2 dl vispgrädde

till pajformen (springform med löstagbar kant om ca 24 cm i diameter)
smör
ströbröd

punschgrädde
2 ½ dl vispgrädde
½ dl punsch

vid servering
1 dl kolasås el karameliserad kondenserad mjölk
100 g daim

Kan förberedas.
Värm en ugn till 175 C. Riv ner mandelmassa i en bunke. Tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt därefter äggen ett efter ett, under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl. Smöra och bröa en springformen och häll ner mandelsmeten. Ugnsbaka mandelkakan ca 20 minuter tills den fått en lätt brynt färg. Låt mandelkakan svalna och plocka därefter ur den från formen.
Hacka mjölkchokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vispa tills det är helt slätt och låt det svalna i ca 15 minuter. Häll sedan chokladkrämen över mandelbottnen och kyl ner.

Vid servering.
Lättvispa puschgrädden. Ringla kolasåsen över kakan och hacka och strö över daimen.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *