Hur du lyckas med den perfekta rostbiffen.

Rostbiffen är en otroligt god styckdetalj som jag tycker är god både kall som varm. Att äta den varm en kylig höstdag tillsammans med en krämig gratäng kan ju förgylla vilken dag som helst. Har man lite rostbiff över så är väl den perfekt att skiva upp tunt till morgondagens lunchlåda. Servera den kalla rostbiffen med en god sallad, lite remoulad och rostad lök.

Nedan kommer recept på den perfekta rostbiffen, en krämig gratäng och remouladsåsen.

rostbiff

Hur du lyckas med den perfekta rostbiffen
600 g rostbiff (lagom för 4 personer)
Salt, svartpeppar, olivolja, smör och örter

Salta och peppra rostbiffen helst 30 minuter före tillagning. Värm en stekpanna till högsta temperatur och ugnen till 100 C. Häll ner olja och tillsätt därefter smöret. Lägg ner rostbiffen och några örtkvistar och bryn den tills den fått kraftig brynt yta. Ös rostbiffen med stekfettet hela tiden under stekning.
Lägg sedan rostbiffen på ett galler med en dropp-plåtunder. Ugnsbaka rostbiffen ca 40 min (men tiden beror förstås på hur den är styckad och storleken) tills kärntemperaturen* är 52 C låt den vila ca 15 minuter före servering. Skiva sedan upp den strö över lite flingsalt och njut av en god måltid.

*Med kärntemperatur menas i mitten av råvaran dvs där den har lägst temperatur. Använd dig av en digitaltermometer för bästa resultat.


Krämig potatis- och fänkålsgratäng med chevre

500 g fast potatis
½ fänkål
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl mjölk
3 dl vispgrädde
300 g chevre
salt

Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Skala och skiva potatis tunt. Finhacka vitlöken och skiva fänkålen. Lägg ner potatis, vitlök och fänkål i gräddmjölken. Låt det sjuda ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt och häll upp i en ugnsfast form. Smula över getosten och ugnsbaka gratängen tills den har en fin gratinerad yta.

Dansk remoulad
80 g majonnäs
60 g pickels, finhackade
¼ gul lök, finhackad
2 krm curry
salt

Blanda samtliga ingredienser till remouladen och smaka av med salt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *