Helstekt kyckling!

IMG_8260


Varför helsteker inte fler svenskar kyckling? Det är hur enkelt som helst, det är billigt och det blir alltid så gott. Är det att det tar en dryg timme och dom flesta kommer hem och vill ha middag med en gång kanske? I såna fall stek det dagen före och plocka köttet eller värm snabbt värm upp dagen efter så har ni en god och billig middag på ett knyck.

Enklaste möjligaste sättet är att gnida in kycklingen i olja och salt och om man önskar några örter och sen ugnsbaka den på 175 C i drygt 1 timme och efter det så penslar jag ofta på en kinesisk soya och gratinerar några minuter till fint krispigt skinn (kärntemperaturen ska vara 65 C, då är den klar och fortfarande saftig).

Nedan kommer mina 2 absoluta favoriter.
Lycka till!

Helstekt kyckling med örtbakade tomater och vitlöksbakade palsternackor samt fänkålsmajonnäs
1 kyckling a ca 1 ½ kg
olivolja, salt, vitlök och valfria örter

vitlöksbakade palsternackor
4 medelstora palsternackor
2 vitlöksklyftor
olivolja och salt

örtbakade tomater
2 tomater
1 tsk finhackad persilja
1 tsk hackade timjanblad
1 msk ströbröd
salt och olivolja

fänkålsmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
2 äggulor
1 msk pressad citronjuice
2 tsk dijonsenap
1 ½ dl olja med neutral smak
1 tsk krossade fänkålsfrön
salt

vid servering; (valfritt)
grönsallad

Lägg äggulor, citron och dijonsenap i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs. Blanda ner fänkålsfröet och smaka av med salt.

Värm ugnen till 150 C. Krossa ett par vitlöksklyftor och lite örtkvistar. Gnid in kycklingen med olivolja, vitlök, örter och salt. Ugnsbaka kycklingen ca 1 timme och 20 minuter tills kärntemperaturen inne vid benet i låret är 63 C. Sätt då ugnen på högsta grillvärme och baka den några minuter tills skinnet är krispigt brynt.

Värm ugnen till 200 C. Halvera tomaterna. Blanda ströbrödet med örterna. Salta tomaterna lite lätt och fördela örtströbrödet över tomaternas snittyta.

Skala palsternackorna och lägg de i en ugnsfast form. Finhacka vitlöken och blanda den med lite olivolja. Häll vitlöksoljan över palsternackorna och ugnsbaka de ca 15 minuter. Lägg då in tomathalvorna och ugnsbaka i ytterligare 10 minuter.

Servera kycklingen med palsternackorna, tomaterna och fänkålsmajonnäsen. Servera gärna med lite grönsallad.

Gräddbakad kyckling fylld med lök, äpple och rosmarin samt stekta västerbottenostpotatisar
1 kyckling a ca 1500 g
1 gul lök
1 äpple
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad rosmarin
5 dl vispgrädde
olja, salt, flingsalt och svartpeppar

600 g kokta små potatisar
70 g västerbottenost
smör och salt

 

Skala och tärna löken. Kärna ur och tärna äpplet. Blanda alltsammans och salta det. Fyll kycklingen med hacket. Pensla kycklingen med olja och salta och peppra den. Lägg ner den i en gryta, häll ner grädden och lägg på locket. Ugnsbaka på 175 C i ca 1 timme och 15 minuter tills kärntemperaturen är 62 C (eftersteker till 65). Om kycklingen inte fått tillräckligt med färg så lyft av locket och kör ugnen på grill ca 5 minuter.

Värm ugnen till högsta grillvärme. Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek potatisarna i rikligt med smör och smak av de med salt. Lägg upp de i en ugnsfast form och finriv över västerbottenost. Gratinera potatisen i ugnen ett par minuter.

Servera de gratinerade potatisarna till gräddkycklingen.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *