Älskade jordärtskocka!

Älskade jordärtskocka, du har räddad mig många gånger. Då tiden varit för knapp, då kreativiteten gått och gömt sig och när jag bara vill ha det godaste fast ekonomin varit skral. Du har också så många gånger gjort att gästerna applåderar ute i matsalen. Alltså på riktigt, har någon av er någonsin bjudit på jordärtskocka och inte fått massor av beröm? Jag tycker att vad man än tillagar av denna fantastiska råvara så blir det så gott!

Därför kommer här lite jordärtskocksrecept. Det blir recept på chips, majonnäs, creme/puré, bakad och soppa. Enjoy!

j-skockaJordärtskockchips

200 g jordärtsskockor
frityrolja och salt

Tvätta jordärtsskockorna noggrant och hyvla eller skiva de supertunt. Fritera sedan chipsen i 160 C olja till fin färg. Smaka av med salt


Jordärtskocksmajonnäs
200 g jordärtskockor
2 dl + 1 msk olja med neutral smak
1 äggula
1-2 tsk vatten
salt

Värm ugnen till 170 grader C. Skala jordärtskockorna och skär dem i 1 cm stora bitar. Blanda jordärtskockan med olja och salt och placera i en ugnsfast form. Ugnsbaka jordärtskockorna cirka 30 minuter tills de är genommjuka och har en fin rostad färg. Låt dem svalna. Lägg ner jordärtskockorna och äggulorna i en mixer och starta den. Tillsätt oljan droppvis och späd med vattnet om det behövs. Smaka av med salt.

Jordärtskockscreme
350 g jordärtskocka (ca 275 g skalad)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt

Skala jordärtskockor och lägg i kallt vatten. Dela skockorna i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Koka skockorna tills dem ärsönderkokta och häll dom i en mixer. Mixa slätt och smaka av med salt.

Bakade jordärtsskockor
500 g jordärtsskockor, gärna tunnskaliga (är det tjockt skal så bör man skala de innan)
olivolja och salt

Värm ugnen till 200 C. Dela jordärtsskockorna och lägg de i en ugnsfast form. Blanda de med olja och salt och ugnsbaka ca 30 minuter tills de är genommjuka.

Jordärtskocksoppa
½ gul lök
200 g jordärtskocka
1 dl torrt vitt vin
1 dl kycklingbuljong
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk finhackad gräslök
olivolja och salt

Skala och skär lök och jordärtskocka i mindre bitar. Fräs dem i en kastrull tillsammans med olivolja. Häll på vin, buljong och koka i 5 minuter. Tillsätt grädde, mjölk och koka i ytterligare 10 minuter. Mixa soppan slät i en blender eller matberedare och smaka av med salt. Späd med lite mjölk om soppan skulle kännas för tjock.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *