Söndagslyx!

IMG_9662

Att få vakna upp en söndagsmorgon och vara helt ledig. I kylen står briocher på jäsning, mycket gott i kylen och ingenting planerat, mer än att man ska äta en god frukost och så småningom ladda upp för en skön söndagsmiddag. Det är lyx deluxe för mig. Njut av söndagen 🙂

Om man inte tidigare har smakat eller bakat briocher så är det verkligen ett måste. Här kommer ett bra briocherecept (Tack bästa Homemade Stockholm för receptet)

Brioche

25 g jäst
1 dl ljummet vatten
2 msk strösocker
1 3/4 tsk salt
4 äggrecept,
ca 8 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör, tärnat
1 uppvispat ägg, till pensling av briocherna

1. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och ägg.
2. Tillsätt det mesta av mjölet, lite i taget och knåda degen tills den är slät och elastisk. Knåda sedan in smöret i degen och arbeta den  ytterligare, ca 5 minuter för hand.
3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och gör ev briocher, stora som golfbollar som du lägger i formar. Gör sen en liten kula som du lägger i en liten fördjupning. Du kan fästa med lite penslat ägg så den inte trillar av.
Eller så gör du en briochelimpa. Då delar du degen i tre och flätar till ett fint bröd som du lägger i en smord brödform.
5. Kalljäs briocherna över natten och ta fram dem ca 1 timmme före gräddning så de blir rumsvarma. Värm ugnen till 175 grader för limpan eller 200 grader för de små.
6. Pensla brödet och briocherna med ägg och grädda de små briocherna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg. Limpan gräddar du i nedre delen av ugnen i ca 40 min eller tills brödet är 95 grader i mitten.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *