Äppeltider och äppelfestival!

Nu doftar det äpplen när man kommer i matbutikerna, visst är det härligt riktiga äppeltider. Nästa helg den 24-25 september är det äppelfestival på Nordiska muséet där bl.a. jag kommer att laga lite goda smakprover. Man kan få hjälp med att sortbestämma sitt äpple om man inte vet var det är för sort man har i trädgården, man kan musta sina äpplen och många fler spännande saker kommer att hända. Läs mer här!

Här kommer lite goda äppelrecept så att ni kan baka lite gott i väntan på äppeldagarna 🙂

äppeltarte

Äppel- och mandeltarte

4 st äpplen
smör och socker
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
4 msk vetemjöl
150 g kavlad smördeg
Aprikosmarmelad

Värm en ugn till 175 C. Riv ner mandelmassa i en bunke, tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt därefter äggen ett efter ett under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl. Lägg ner smördegen i en pajform om 20 cm i diameter och bred på mandelsmeten. Kärna ur och klyfta äpplena. Fräs äpplen i smör och socker i stekpanna på medelhög temperatur. Tryck ner äppelklyftorna i mandelsmeten. Ugnsbaka mandelkakan ca 20 minuter tills den fått en lätt brynt färg. Koka upp lite aprikosmarmelad med lite vatten och pensla tarten.

Tarte Tatin med calvadosgrädde

4 små äpplen
1 msk smör
1 dl strösocker
200 g kavlad smördeg

1 dl vispgrädde
2 msk calvados

Värm ugnen till 200 C och en stekpanna till medelhög temperatur. Skala, kärna ur och dela äpplena på hälften. Stek äpplena i smör och socker tills sockret är ljust brunt. Dra av pannan från spisen. Placera äpplena i mitten av panna och se till att dom ligger med snittytan uppåt. Täck äpplena med smördegen och ugnsbaka i ca 15 minuter, tills smördegen har fått fin färg. Ta ut panna från ugnen och låt den stå ca 2 minuter. Stjälp därefter upp tarten på en skärbräda eller ett serveringsfat.
Blanda samtliga ingredienser till calvadosgrädden och lättvispa den.

Äppeldagar på Nordiska Muséet

Kom och provsmaka massa gott på Nordiska Muséets äppeldagar nästa helg, 24-25 sept.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *