Svamptider!

Äntligen är skogen fylld av fantastisk svamp. Svamp är ju grymt gott i allt, köttfärssåsen, som förrätt, i crepes, i omelett, i sallad eller kanske allra godast gräddkokt eller som risotto. Kolla in ett par svamprecept nedan.

Svamprisotto

Min svamprisotto, gott som förrätt eller som tillbehör till både kyckling, kött och fisk!

Svamprisotto

100 g valfri svamp

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

2 dl arborio- eller carnaroliris

1 dl torrt vitt vin

6 dl kycklingbuljong

50+25 g parmesanost

olivolja, smör och salt

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Ansa svampen och skär den i önskade bitar. Bryn svampen i olivolja till fin brynt färg.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och 3 dl av buljongen. Koka risotton sakta och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv parmesanosten. Tillsätt svampen, en klick smör och 50 g parmesanost efter c:a 15 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt.

Krämig viltskav med svamp, lök och rotselleri samt potatis- och prästostpuré

480 g viltskav

1 tsk krossad enbär

3 dl vispgrädde

olja och salt

200 g svamp

2 gula lökar

150 g rotselleri (100 utan skal)

smör, olja och salt

potatis- och prästostpuré

600 g mjölig potatis, skalad

40 g smör

2 dl mjölk

50 g prästost, riven

salt

Koka potatisen genommjuk och häll därefter av vattnet. Koka under tiden upp smör och mjölk i en kastrull. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt, tillsätt smör-mjölken och vispa snabbt ihop till en slät och fin puré. Blanda därefter ner prästosten och smaka av med salt.

Ansa och dela svampen i önskad storlek. Halvera och skiva lökarna. Skala och fintärna rotsellerin.

Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek svampen i smör till fin brynt färg. Lägg ner lök och rotselleri och stek vidare i ca 1 minut. Smaka av med salt.

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek viltskavet till fin brynt färg och tillsätt sedan enbär och grädde. Koka i ca 3 minuter och smaka därefter av med salt.

Lägg upp viltskavsgrytan och toppa med svampfräset. Servera med den goda purén.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *