Zucchini

Det är många av dom som odlar som har zucchini i stora mängder och inte riktigt vet vad man ska göra av hela skörden. Och för dom som inte odlar hittar dom i mängder ute i butikerna och nu till ett bra pris. I senaste nr av Allt Om Mat så har jag gjort ett Zucchinijobb  för att inspirera med lite gott. Och nedan kommer ännu ett recept på jäkligt gott zucchini- och havskräfttilltugg  🙂

zucchinis

Ur senaste nr av Allt Om Mat

zucchini

Fotograf var Jakob Fridholm som också plåtat mina senaste böcker

zucchinirecept

Friterad havskräfta och zucchini med fänkål- och rosmarinaioli (tilltugg för 4-8 personer)

8 skalade havskräftstjärtar (råa)

till panering;

1 dl vetemjöl

1 dl ströbröd

200 g zucchini

½ dl maizenamjöl

½ dl vetemjöl

ca 1 dl vatten

salt och frityrolja

8 små rosmarinkvistar

fänkål- och rosmarinaioli (räcker till fler men är svår att göra mindre av)

1 tsk vinäger

1 tsk dijonsenap

2 äggulor

1-2 vitlöksklyftor

¾ dl olivolja

¾ dl olja med neutral smak

1 msk finhackad rosmarin

1 tsk krossat fänkålsfrö

salt

Mixa samman vinäger, dijonsenap, äggulor och vitlök. Tillsätt sedan oljan droppvis under mixning, till en fin majonnäs. Smaka av med salt, rosmarin och fänkålsfrö.

Salta kräftstjärtarna. Panera de sedan först i mjölet, sedan i ägget och efter det i ströbrödet.

Skär zucchinin i stavar. Salta den och låt den dra i ca 30 minuter. Blanda maizena, vetemjöl och vatten till en tjock smet. Krama ur vattnet lätt från zucchinin och doppa dom i mjölblandningen. Fritera de därefter några minuter till en fin och knaprig yta. Fritera havskräftstjärtarna några minuter till en fin knaprig yta och fritera rosmarinkvistarna tills de är frasiga.

Servera det friterade med fänkål- och rosmarinaioli

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *