Sommarmat!

Grillad Gaspacho på båten i somras

(recept längre ner)

IMG_7425

Nu är vi inne i årstid då det från dag till dag pendlar mellan höst och sommar. Jag vaknade häromdagen och det var 11 C, regn och mellangrått precis hela dagen. Den känslan är utan tvekan höst, jag längtar efter grytor och fetare mat. Nästa dag vaknade jag och det var förvisso “bara” 14 C men solen strålade och bara några timmar senare så var det 22 C varmt och det fanns bara en stark och härlig känsla av högsommar. En sådan dag vill jag grilla och äta lätt, fräsch mat.

En favorit som jag haft länge och var med i minn förrförra bok Grilla! är min grillade gaspacho. Vill man inte grilla grönsakerna så fungerar detta recept även på råa grönsaker. Pröva den rå eller grillad, båda är supergoda! Och om du nu vaknar upp och det är höstigt pröva att äta den varm, också gott 🙂

Grillad gaspacho (som förrätt 6 portioner)

1 röd paprika

2 tomater

1/6 fänkål

¼ gurka

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd spansk peppar

1+1 msk olivolja

1 msk pressad citron

2 dl grönsak- eller kycklingbuljong

Halvera tomaterna. Kärna ur och tärna paprika i 2 cm stora bitar. Skär fänkålen i 2 cm bitar. Skala och skär gurkan i 2 cm-skivor. Kärna ur chilin. Sätt alla grönsaker utom tomaterna på ett grillspett och pensla med olivolja. Lägg tomaterna på grillen med snittytan uppåt och lägg på spetten. Grilla grönsakerna i ca 10 minuter tills de fått en fin grillad yta. Lägg alla grönsakerna i en blender eller matberedare och mixa de tillsammans med citronjuicen, olivoljan och buljongen. Smaka av med salt. Gaspachon kan serveras både som varm eller kall.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *