Grilla blåmusslor och blomkål!

Förra året så släpptes min bok, Grilla! Här finns många goda recept på alltifrån härliga burgare, till havskräftor och framförallt mycket goda grillade grönsaker! Nedan kommer 2 av mina favoritrecept.
grillbok

Helgrillad blomkål, gruyèreost och gremolataolja
4 portioner, som förrätt eller tillbehör

1 blomkålshuvud
120 g gruyèreost
flingsalt

gremolataolja
1/2 citron
1 msk finhackad persilja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja

Börja med gremolataoljan: Finriv det yttersta skalet av citronen. Finhacka persilja och vitlök och blanda ihop med olivoljan och citronskalet.
Ansa blomkålshuvudet och dela det på mitten. Lägg blomkålen på grillen över indirekt värme och lägg på locket. Grilla det i ca 40 minuter tills det fått en fin grillad yta, vänd det med jämna mellanrum. Riv över osten och grilla i ytterligare ett par minuter tills den smält. Lägg upp det på ett fat, strö över lite flingsalt, ringla över gremolataoljan och servera direkt.

Tomat- och vitlöksmusslor
Till och med lättare att laga på grillen än på spisen. Bjud på dessa som förrätt eller som tilltugg och jag lovar att du kommer göra succé.
4 portioner, som förrätt

1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 tomater
10 timjankvistar
olivolja och salt

Tvätta och skölj musslorna väl, släng bort de musslor som inte sluter sig. Lägg dem i ett durkslag att en stund så att de rinner av ordentligt. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Dela och gröp ur kärnorna på tomaterna och
tärna tomatköttet fint. Lägg ut ett dubbelvikt, stort ark aluminiumfolie. Lägg på musslor, lök, vitlök, tomat, timjankvistar, salt och olivolja och blanda runt. Vik ihop foliet till ett slutet paket.
Värm grillen till hög temperatur och lägg ner foliepaketet i den glödande kolen och låt dem tillagas i ca 10 minuter, tills musslorna öppnat sig. Servera gärna med ett gott grillat bröd.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *