
Fotograf, Jakob Fridholm
I min senaste kokbok Fredagskockens Helgmenyer så har jag skapat 12 härliga menyer som ska vara hyfsat enkla att laga men förstås väldigt goda. Svårighetsgraderna på menyerna varierar trots allt lite och här kommer den kanske allra enklaste men framförallt den somrigaste. Vad säger ni om att smaka på lite löjrom, majskyckling och rabarber.
Lycka till!
Potatisstomp med löjrom, gräddfil, anjovismajonnäs och picklad steklök
40 g löjrom
½ dl gräddfil
1 msk finhackad gräslök
färskpotatisstomp
200 g potatis
25 g smör
1+1 msk olivolja
salt
picklad steklök
2 små röda steklökar
1 dl vitvinsvinäger
2 msk strösocker
salt
anjovismajonnäs (räcker till fler)
2 äggulor
3-4 anjovisfiléer
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk svensk senap
1 ½ dl olja med neutral smak
salt
Går att förbereda.
Koka upp vinäger och socker med en liten nypa salt. Skala och klyfta steklöken och lägg ner den i den kokande lagen och dra av kastrullen. Låt löken svalna.
Lägg äggulor, anjovis, vinäger, senap och salt i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs.
Vid servering.
Skala och koka potatisen i rejält saltat vatten tills den är precis genommjuk. Häll av vattnet direkt och låt potatisen ånga av 5 minuter. Lägg potatisen i en ny kastrull och mosa den tillsammans med smöret och 1 msk olivolja. Smaka av med eventuellt salt.
Fördela stompet på 4 tallrikar. Ringla över resterande olivolja. Klicka på gräddfil, löjrom och anjovismajonnäs. Strö över gräslök och plocka över lite picklad steklök.
Majskyckling med bruschetta av bakade tomater och buffelmozzarella samt fänkål- och basilikaolja
4 majskycklingbröst a 175 g
salt, peppar och olivolja
4 skivor gott vitt bröd
250 g coctailtomater
2 buffelmozzarella
fänkål- och basilikaolja
1 tsk fänkålsfrö
2 msk finstrimlad basilika
3 msk olivolja
Värm ugnen till 110 C. Halvera tomaterna och strö över lite salt och olja. Ugnsbaka de i 1 timme.
Lägg ner basilika och fänkålsfröet i en mortel tillsammans med olivoljan och mortla.
Vid servering.
Värm stekpanna till högsta temperatur och ugnen till 150 C. Salta kycklingen och bryn den ett par minuter i olja till fin brynt färg. Lägg kycklingbrösten i en ugnsfast form. Ugnsbaka kycklingen ca 15 minuter tills kärntemperaturen är 65 C. Låt den vila några minuter på en skärbräda.
Stek brödet på medelhög temperatur i rikligt med olivolja och strö över lite flingsalt. Riv mozzarellaosten i mindre bitar. Lägg bröden på 4 tallrikar. Lägg på mozzarellan och lägg på tomaterna. Häll över kryddoljan. Servera kycklingen till bruschettan.
Lätt gelead rabarbersoppa med mandelbiskvier och färskostmousse
Lätt geléad rabarbersoppa (förbereds dagen före)
1 ½ gelatinblad
200 g rabarber ansad
2 dl vatten
1 ½ dl strösocker
mandelbiskvier (blir fler än vad som behövs)
100 g mandelmassa
50 g strösocker
25 g äggvita
200 C 6-7 minuter
färskostmousse
60 g cream cheese
2 msk strösocker
½ dl vispgrädde
Går att förbereda.
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Ansa rabarbern och skär den i ½ cm tjocka skivor. Fördela rabarbern i 4 portionsskålar eller djupa små tallrikar.
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp. Lägg ner rabarbern och låt den sjuda i ca 1 minut. Dra av kastrullen och låt det svalna några minuter. Krama ur vätskan ur gelatinbladet och rör ner det i rabarbersoppan. Häll upp i 4 portionsskålar och ställ i kyl över natten.
Värm ugnen till 200 C. Blanda mandelmassan med sockret och tillsätt sedan äggvitan och rör tills du har en jämn och fin smet. Förbered en ugnsplåt med ett bakplåtspapper. Klicka ut biskvier om ca 1 ½ cm i diameter på plåten med hjälp av 2 teskedar alternativt spritsa ut biskvierna. Ugnsbaka biskvierna ca 6-7 minuter tills de stelnat på ytan och fått en fin färg.
Vid servering.
Lägg ner samtliga ingredienser till färskostmoussen i en bunke. Vispa alltsammans med en elvisp till en luftig mousse. Servera moussen och biskvierna till rabarbersoppan.