Salviakärlek!

FullSizeRender-33

Jag fullkomligt älskar Salvia, jag älskar örter överlag men just nu har jag en extra stark kärlek till salvia. Jag brukar kalla mig själv för periodare vilket kanske inte låter så bra när man pratar om att man är en mat- och vinälskare. Men det jag menar är att jag snöar in på en råvara, smak eller teknik under olika perioder. Och just nu är jag i en salviaperiod. Jag har gjort aromsmör, använt till fisk, kött, grönsaker, glass, smulad smörstekt salvia över en äppelkaka. Det är verkligen gott till allt!

Jag minns mitt första möte med salvia. Det var sommaren 1993 och då i torkad form. Jag jobbade på Berns Salonger i röda köket som den sommaren serverade terrassens gäster. Vi hade en salvia- och gräddbrässerad kalvrygg som var sååå god! Smaken var för mig då helt ny och spännande. Om någon som är yngre än mig undrar varför vi hade torkad så kan jag tala om att det var extremt ovanligt och svårt att få tag i färska örter bortsett från dill, persilja och gräslök.

I min gamla köksträdgård hade jag en stor salviabuske som var ca 10 år och gav så fantastisk fin salvia. Nu har jag påbörjat en ny köksträdgård i nya huset och salvia var en av de första örterna att plantera. Hoppas att den ska växa sig stor och förse mig (och grannskapet om dom önskar) med kryddiga stora smaker som förgyller alla mat!

FullSizeRender-32

en ny salvia, första säsongen i min blivande köksträdgård

salvia

Grillad flankstek med sallad av grillad vitkål, grillade champinjoner, grillad färsklök och bakad färskpotatis. Toppad med frasig brynt smörstekt salvia samt ett salvia- och citronsmör. Är inte detta salviakärlek så säg!

Salvia- och citronsmör

150 g smör

1 vitlöksklyfta

½ citron

½ dl finstrimlad salvia

salt

Finhacka vitlöken. Riv det yttersta skalet av citronen och pressa 2 tsk citronjuice. Lägg ner samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till ett grönt fint smör. Smaka av med salt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *