Pizzakärlek!

Ja, så här dagen efter midsommarafton så finns det ju en viss typ av mat som min kropp ropar efter. Oftast är det ganska fet och smakrik mat och det är inte helt ovanligt att det är en bra hamburgare eller god pizza som hamnar i magsäcken.

Pizza_WEB

Pizza med sardeller, mozzarella, kronärtsskocka, soltorkad tomat och basilika från min kokbok, Grilla!

Se recept nedan.

Men det är skillnad på pizza och pizza och hamburgare och hamburgare. Jag har haft en extra stor kärlek i år till att grilla pizza bianco, dvs pizza där jag brer på creme fraiche el cream cheese i stället för tomatsås. Och sen vad som hamnar på pizzan är helt efter humör och tillgång. Nedan kommer ett recept på min pizza samt lite mer pizzainspiration.

Vill man inte grilla pizzan så går det självklart bra att tillaga i ugn och vilka pålägg man önskar är helt efter tycke och smak. Nedan kommer recept från min grillbok, Grilla!

Pizza med tomat, sardeller, kronärtskocka, mozzarella, champinjoner och basilika

pizzadeg

20 g jäst

1/2 l vatten

1/2 dl olivolja

ca 6 dl vetemjöl

ca 6 dl durumvetemjöl

1/2 tsk salt

500 g champinjoner

500 g kronärtskockshjärtan

600 g mozzarella

400–500 g passerade tomater

150 g sardellfiléer i olja

flingsalt, basilikablad och olivolja

Smula ner jästen i en degbunke och häll på fingervarmt vatten, 37°, och rör tills jästen löst sig. Häll i olja och mjölet och blanda i 8 minuter på låg hastighet i en degblandare, alternativt 15 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten). Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa i ca 1 timme till dubbel storlek. Starta blandaren eller knåda degen tills luften har gått ur. Kavla ut fyra pizzabottnar.

Skiva champinjonerna. Dela kronärtskockorna. Skiva mozzarellan. Bred ut de passerade tomaterna på pizzabottnarna och fördela ut ingredienserna.

Lägg en baksten eller bakplåt som är avsedd för grillen på direkt värme och lägg på locket. Låt stenen bli riktigt varm och lägg sedan på pizzan och lägg på locket. Grädda i ca 10 minuter tills pizzabotten är krispig.

IMG_5791

Grillad pizza bianco med sparris, varmrökt lax, parmesanost och picklad lök

IMG_6307

Grillad pizza bianco med rödbetor, chevre, parmesanost, zucchini och lufttorkad skinka

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *