
Kvällen före midsommarafton och jag gissar att de flesta planerar och inhandlar morgondagens goda mat.
Mina recept på sillar hittar ni i det förra inlägget men här kommer recept på den obligatoriska jordgubbstårtan och om ni önskar ett gott enkelt recept till kvällsgrillningen 🙂
Tårtan är det min kära sambo som är bakbloggare på Damernas Värld som står för. Det är en tårta som hennes mormor brukade laga varje midsommar och jag kan lova att den är god 🙂
Till kvällsgrillningen rekommenderar jag en enkel och smakrik rätt. Vad sägs om grillad oxfilé och sparris med en god kakao- och chipotlesalsa? Recepten kommer nedan.

Grillade oxfilémedaljonger med sallad av grillad sparris samt kakao- och chipotlesalsa
700 g oxfilémedaljonger
400 g sparris
salt, svartpeppar och olja
kakao- och chipotlesalsa
1 vitlöksklyfta
30 g soltorkad tomat
2 chipotle (rökt chili)
2 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
2 msk olivolja
4 msk olja med neutral smak
4 tsk kakaopulver
salt
80 g salladsskott
olivolja och flingsalt
Skala och hacka vitlöksklyftan. Hacka soltorkad tomat och chipotle. Lägg hacket i en mixer tillsammans med övriga ingredienserna till salsan. Mixa i en minut och smaka av med salt.
Pensla oxfilén med olja, salta och peppra den. Skär av bort de 2 nedersta cm från sparrisen och vänd den i olja och salt. Grilla oxfilén på hög temperatur ca 2 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är 56 C. Grilla sparrisen ca 3 minuter, tills den är mjuk och har en fin grillyta. Blanda upp den nygrillade sparrisen med salladsskotten och smaka av med olivolja och flingsalt.
Recept på jordgubbstårta med maräng
Ingredienser till jordgubbstårtan:
75 gram smör
1,5 dl socker (eller råsocker)
4-5 äggulor
5 msk mjölk
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Rivet skal från 1 citron
Maräng till jordgubbstårtan:
4-5 äggvitor
3 dl socker
mandelspån
Topping till jordgubbstårtan:
6 dl grädde
3 dl hallon (färska eller tinade)
0,5-1 msk florsocker
skal från en lime
jordgubbar
mynta eller citronmeliss
Så här gör du jordgubbstårtan
1. Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt äggulorna en i taget och mjölken. Blanda i mjöl, bakpulver och de rivna skalet från citronen.
3. Bred ut i en ugnsplåt på bakplåtspapper. Det blir ett ganska tunt lager.
4. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum, vispa sen i sockret på hög hastighet. Bred marängen på tårtbottensmeten, strö över mandelspån.
5. Grädda i ugnen i ca 45 min, sänk ugnsvärmen till 150 grader när du sätter in den.
6. Låt kakan svalna och vispa grädden med hallon och florsocker. Bred grädden över marängen och toppa med jordgubbar, mynta och riven lime. Skär i rutor och servera.