Vad gör en matstylist?

höghojdsplatning

En stor del av mitt arbete är att jobba som matstylist. Jag kockar och producerar recept för tidningar, tv, radio, reklam, böcker, broschyrer m.m. Jag fotar ingenting själv förutom förstås med min Iphone men det är ju aningens enklare bilder än det som jag får betalt för att göra. Jag jobbar med många olika fotografer och uppdragen varierar rejält. Jag stylar allt i från en matbild som ska visas på en stortavla eller helsidesannons till en matbild som ska bli en förpackning till inspirerande tidningsjobb.

Att plåta och styla mat är verkligen ett yrke i sig och när man förklarar för folk att vi normalt plåtar ca 6-8 bilder på en dag så är det få som förstår vilken tid och arbete som ligger bakom. Jag har stylat reklamjobb där vi gjort 2 bilder på en heldag eller ibland jobbat över 12 timmar för ett rörligt klipp som ska klippas ihop till ett 45 sekundersklipp. Mat måste se snyggt ut och också smaka genom bilden. Det som är snyggt i verkligheten behöver inte bli snyggt i kameran och ljuset som fotografen sätter är extremt viktigt.

Nu har vi plåtat reklam, instängda i en mörk studio medan solen och värmen gassat utanför. För ca ett år sen plåtade vi detta härliga jobb som publiceras i nya numret av Allt Om Mat Grillspecial. Fotografen som tog detta var Wolfgang Kleinschmitt.

FullSizeRender-10

Allt som går att tillaga på spisen eller i ugnen går att tillaga på grillen!

FullSizeRender-7

Soyamarinerad grillad rotseleri med koriandercreme som tilltugg och grillad pilgrimsmussla som förrätt

FullSizeRender-9

Grillade blåmusslor är något som jag älskar!

FullSizeRender-8

Grillad kalv, chorizo och kål till huvudrätt och en god grillat körsbärskompott till dessert

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *