Jag älskar ju att grilla och gör det så mycket jag bara kan men det har varit extra mycket grillande för mig sista tiden. Jag har varit iväg på en liten miniturné för Elitfönsters räkning där jag besök 7 återförsäljare mellan Lund och Luleå. jag inspirerade med en liten föreläsning kring eld, rök och kol och efter det bjöd på en härligt rökig och grillad middag. Det har varit fantastiskt kul men samtidigt är man glad när det är över då det inneburit långa dagar med lååånga resor.
I helgen är jag ledig och kommer självklart att passa på att grilla då med men då hemma och med ett glas vi i ena handen och grillpincetten i den andra 🙂
Nedan kommer ett gott grillrecept på lamm som jag tycker att ni ska pröva i helgen samt en riktigt god men enkel chokladtryffel som jag smaksätter med rökig whisky och tobak!

Lite bilder från grillturnén
Rökta lammkotletter med caponata och getostcrème
4 portioner
800–900 g lammracks
salt och peppar
caponata
2 vitlöksklyftor
1/2 aubergine
1 paprika
1/2 gul lök
2 blekselleristänger
3 tomater
olivolja till stekning
1 msk kapris
2 msk russin
1 msk vinäger
1/2 msk strösocker
salt
getostcrème
100 g chèvre
1 dl crème fraiche
salt
1 msk finhackad rosmarin
Börja med caponatan: Finhacka vitlöken och tärna alla grönsaker grovt. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs vitlök, aubergine, paprika, lök och selleri snabbt. Lägg i tomathacket och låt det sjuda på svag värme i ca 20 minuter.
Tillsätt kapris, russin, vinäger och socker och låt puttra ett par minuter till. Smaka av med salt.
Smula ner chèvren i en bunke och vispa snabbt ihop det med crème fraichen. Smaka av med salt och strö över rosmarinen.
Salta och peppra lammracksen. Grilla dem över indirekt värme med rökspån i ca 20 minuter tills kärntemperaturen är runt 52°. Låt köttet ligga och vila i 10 minuter och skär sedan upp lammkotletterna. Servera med caponatan och getostcrèmen.
Rökig tobakstryffel
240 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
ca 1 msk tobaksblad (smula ner en bit cigarr)
3 cl rökig whisky
flingsalt (om du vill chiliflingsalt eller hickoryflingsalt)
Hacka chokladen och lägg den i en matberedare. Koka upp grädden och dra av från plattan. Lägg ner lite tobak (från en nersmulad cigarr) i grädden och låt det stå och dra i ca 5 minuter. Sila ner grädden och häll ner whiskyn över chokladen. Mixa till en jämn och fin chokladtryffelcreme. Häll upp tryffeln i en liten ask eller bunke och kyl ner. Skär bitar av tryffeln i önskad storlek. Låt dom stå i rumstemperatur ca 30 minuter före servering och toppa med lite flingsalt.