2 goda recept för Sveriges nationaldag

Visst är det härligt att vi fått en extra ledig dag för att fira Sveriges nationaldag. Jag tycker att vi ska tillfälle i akt att tillaga något extra gott och dricka något riktigt gott till. Jag valde ut en lyxig hummerförrätt och en supersomrig och enkel dessert från min senaste bok Fredagskockens helgmenyer. Vill du ha en smarrig varmrätt också så rekommenderar jag rödingen (tidigare inlägg på bloggen).

Fira ordentligt och njut nu av en extra ledig dag!

FullSizeRender

Hummer, bondbönor, salladslök och fänkål i citron- och myntaemulsion

1 kokt hummer

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

2 dl kycklingbuljong

1 dl pressad citronjuice

60 g smör

250 g bondbönor (ca 80 g pillade) (går att ersätta med edamamebönor)

2 salladslökar

¼ fänkål

2 msk finstrimlad mynta

olivolja och salt

Går att förbereda.

Skala hummern och skär hummerköttet i mindre bitar.

Finhacka lök, vitlök och fräs i 1 minut med olivolja i en kastrull. Häll på buljong, citron och låt koka ca 5-10 minuter tills 1 dl återstår.

Plocka ut bondbönorna från skidan. Koka upp saltat vatten och koka bondbönorna i 1 minut och kyl sedan snabbt ner dom i isvatten. Riv ett litet hål i bönan och tryck ut dom från skalet. Finstrimla salladslöken och fintärna fänkålen.

Vid servering.

Koka upp citronbuljongen och mixa ner smöret och myntan till en homogen emulsion (smörsås).

Lägg ner fänkålen i emulsionen och låt den småputtra ca 1 minut. Dra av kastrullen från plattan och lägg därefter ner dom pillade bönorna och salladslöken.

Fördela hummern i 4 små djupa tallrikar och häll över den varma emulsionen.

 

Sommarsuisse med jordgubbar, hallon, maränger, kola och lättvispad grädde samt fläder- och basilikasirap

300 g jordgubbar

250 g hallon

1 dl vispgrädde

½ dl karameliserad kondenserad mjölk

2 dl koncentrerad flädersaft

½ dl finstrimlad basilika

till servering;

maränger

Går att förbereda.

Koka upp flädersaften och låt den koka tills hälften återstår. Kyl ner. Mixa flädersaften med basilikan.

Ansa bären.

Vid servering.

Lättvispa grädden och dela jordgubbarna. Varva maränger med grädden och bären. Ringla över sirapen och klicka på kolan.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *