Recept till helgens förrätt

Färskpotatis är en av mina favoritprimörer. Att få äta en perfekt tillagad färskpotatis är en riktig lyx. Nedan kommer ett recept på en riktigt fin färskpotatisförrätt med riktigt svenska smaker.

färskpotatis

Färskpotatis som är gaffelmosad med en gräsig olivolja, svensk gott smör, Kalixlöjrom, gräddfil, gräslök, dill och lite picklad rödlök.

färskpotatis1

Ett glatt gäng hemma i Min Matstudio som lagade denna förrätt under ledning av min kollega Daniel

Färskpotatisstomp med Kalixlöjrom, gräddfil, ansjovismajonnäs och picklad steklök

40 g löjrom

½ dl gräddfil

1 msk finhackad gräslök

dill

färskpotatisstomp

200 g färskpotatis

25 g smör

1+1 msk olivolja

salt

picklad steklök

2 små röda steklökar

1 dl vitvinsvinäger

2 msk strösocker

salt

anjovismajonnäs (räcker till fler)

2 äggulor

3-4 anjovisfiléer

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk svensk senap

1 ½ dl olja med neutral smak

salt

Går att förbereda.

Koka upp vinäger och socker med en liten nypa salt. Skala och klyfta steklöken och lägg ner den i den kokande lagen och dra av kastrullen. Låt löken svalna.

Lägg äggulor, ansjovis, vinäger, senap och salt i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs.

Vid servering.

Skala och koka potatisen i rejält saltat vatten tills den är precis genommjuk. Häll av vattnet direkt och låt potatisen ånga av 5 minuter. Lägg potatisen i en ny kastrull och mosa den tillsammans med smöret och 1 msk olivolja. Smaka av med eventuellt salt.

Fördela stompet på 4 tallrikar. Ringla över resterande olivolja. Klicka på gräddfil, löjrom och ansjovismajonnäs. Strö över gräslök och plocka över lite picklad steklök. toppa gärna med små dillkvistar.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *