Recept på bästa rabarberdesserten

rabarber1

Just nu är det mer än full rulle med roliga företagsevent. Igår grillade vi i Lund och nästa vecka far grillarna vidare till Jönköping och Luleå. Där emellan så har jag haft ett par kreativa grupper hemma i Min Matstudio, vi ska köra aktiv matlagning i Hyrstudion och också ett par fotograferingar. Denna dessert fick mina gäster i måndags.  Prova gärna denna dessert, den förbereds med fördel dagen före.

Pavlova med kardemummacreme, inkokt rabarber, rostad vit choklad och mandel (4 port om inget annat anges)

Pavlova (räcker till ca 12)

1 dl äggvita

2 dl strösocker

1 msk maizena

1 tsk bakpulver

1 krm ättika

Vispa äggvitan med hälften av sockret tills du kan forma mjuka toppar. Blanda resterande socker med maizena och bakpulver, häll ner och vispa i ytterligare 1 minut. Vänd till sist ner ättikan och 2/3 av nötterna. Värm ugnen till 150 C. Klicka ut ca 12 maränger med en fuktig matsked på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ugnsbaka i 1 minut och stäng därefter av ugnen men låt marängerna stå kvar i ugnen med ugnsluckan stängd i ytterligare 3 timmar.

Kardemummacreme (räcker till fler)

2 krm kardemummakärnor

5 dl mjölk

100 g äggula

100 g strösocker

35 g maizenamjöl

20 g smör

Mortla kardemummakärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med kardemumman. Låt stå och dra 5-10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila ner kardemummamjölken i äggulorna.

Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktig upp krämen under ständig vispning och låt koka ordentligt i 1 minut. Låt cremen kallna.

Inkokt rabarber

250 g rabarber (175 g ansad)

2 dl strösocker

2 dl vatten

Ansa rabarbern och skär den i ½ cm tjocka skivor. Lägg rabarbern i en form eller skål. Häll ner vattnet, sockret och anset från rabarbern i en kastrull och koka upp. Låt det koka tills ca 2 ½ dl återstår. Sila bort rabarberanset och ner rabarbern i sockerlagen. Koka upp och låt det sjuda ca 2 minuter tills rabarbern är mjuk men med ett lätt tuggmotstånd.

Rostad vit choklad

50 g vit choklad

50 g flagad mandel

Värm ugnen till 225 C. Hacka den vita chokladen och ugnsrosta den i en ugnsfast form ca 5 minuter tills den är ordentligt rostad (det är ok om lite t.o.m. blir bränt).

Rosta därefter mandelflagorna några minuter i ugnen till fin färg.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *