Hamburgarens dag!

gårdagens burgare

Bra högrevsfärs, syrad lök, gurka, soya- och ingefäramajonnäs samt västerbottenost

Jag kan i och för sig tycka att det gått lite inflation i “produktens dag” jag vet inte om det började med kanelbullens dag men nu har ju precis allt sin dag.

Idag är det i alla fall hamburgarens dag och hamburgaren är en fantastisk uppfinning. Tyvärr ser man den alltför ofta i väldigt dåliga utföranden men när den är bra gjord så är det grymt gott. Det genialiska i en bra hamburgare är att man får extremt många olika, smaker och texturer i en och samma tugga. Tänk er det mjuka brödet med en frasig yta, ett riktigt gott, saftigt kött med lite tuggmotstånd, en krämig fet dressing, lite krispig sallad, kanske lite rå krispig och samtidigt het lök, en saftig tomatskiva och lite rökigt, saltigt segt bacon. More is more.

Variera gärna din burgare. Se brödet som en ram och sen går du all in och fyller den med goda vackra råvaror. Jag kör ibland med halloumi, grillad zucchin och soltorkad tomatpesto. Ibland med röding, sallad och skagenröra. I bland med en ett fint kött, bra brieost och stekt eller grillade äppelskivor och bacon. Eller min absoluta favorit, Burgare gjorda på enkelmald picanha som bara formats “ala Heston” för en grym smak och konsistens. Toppad med gruyereost, brynt lök och tryffelmajonnäs

Här kommer lite hamburgerinspiration och ett recept.

sliders

Halloumiburgare med koriandercreme och  nötburgare med tryffelbrie, bacon och äpple från min bok Grilla! Fotograf är Jakob Fridholm

burgare

Burgare gjorda på enkelmald Picanha som bara formats “ala Heston” för en grym smak och konsistens. Toppad med gruyereost, brynt lök och tryffelmajonnäs

11111

Här kommer recept på hamburgerbröd, en nötburgare och en vegetarisk burgare från min bok Grilla!

Hamburgare med äpple, bacon och tryffelbrie (från boken Grilla!)

En enkel burgare med massor av smak. Dressing behövs inte när man har en sådan krämig ost. Självklart kan man byta ut osten mot en annan krämig variant. Taleggio kanske?

4 portioner

600 g fet nötfärs

salt och peppar

4 hamburgerbröd, se nedan

150 g bacon i bit

1 äpple

150 g tryffelbrie

olivolja

4 salladsblad

Forma fyra hamburgare av färsen, salta och peppra dem. Dela bröden. Skär 1/2-centimetertjocka skivor av baconet. Kärna ur och skiva äpplet i 1/2-centimetertjocka skivor. Skiva tryffelbrien.

Pensla hamburgarna och äppelskivorna med olivolja. Grilla hamburgarna över direkt värme tills de har en fint grillad yta och 52° i kärntemperatur. Grilla baconet, äpplet och hamburgerbrödet till en fin yta på direkt värme. Montera ihop hamburgaren med sallad, kött, bacon, äpple och brie mellan bröden.

Grillad halloumiburgare med tomatsalsa, koriandercrème och sallad

Tänk på att man inte behöver vara vegetarian för att få njuta av denna goda burgare. Den är lika god för alla! Koriandercrèmen räcker till fler men är svår att göra mindre av. Spara det som blir över i kylen – den är god till både kött och fisk.

4 portioner

4 bitar halloumi à ca 150 g

olivolja

4 hamburgerbröd, se nedan

sallad

koriandercrème

2 äggulor

2 tsk pressad citron

2 tsk dijonsenap

2 msk hackad koriander

1 1/2 dl rapsolja (med neutral smak dvs inte kallpressad)

salt

 

tomatsalsa

100 g coctailtomater

1/2 röd chilifrukt

2 tsk pressad lime

2 tsk olivolja

salt

Börja med koriandercrèmen: Lägg äggulor, citronsaft, dijonsenap och koriander i en matberedare och starta mixern. Tillsätt rapsoljan droppvis under mixningen och fortsätt mixa tills det bildas en en tjock kräm. Smaka av med salt.

Fortsätt med tomatsalsan: Klyfta tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda tomater, chili, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och låt marinera några minuter.

Pensla halloumin med olivolja och grilla på direkt värme ett par minuter på varje sida tills de får en fin grillad yta. Dela och grilla bröden. Montera ihop burgaren.

Hamburgerbröd

Variera med olika topping på bröden, testa gärna någon av följande: sesamfrö, dillfrö, vallmofrö, fänkålsfrö, hel kummin, solroskärnor, hackade nötter, hackad rosmarin eller flingsalt.

6 bröd

2 1/2 dl mjölk

35 g jäst

6 dl vetemjöl

50 g smör

1/2 tsk salt

1/2 tsk strösocker

1 uppvispat ägg till pensling

Blanda alla ingredienser i bunken till en hushållsmaskin och arbeta degen i ca 10 minuter. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Stjälp upp degen och arbeta snabbt ur luften. Dela degen i 6 delar. Forma brödet till bullar och kavla sedan ut dem till knappt 1 cm tjocka rundlar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme i rumstemperatur. Pensla bröden med ägg och strö gärna på någon god topping.

Värm ugnen till 225°. Ställ in bröden i ugnen, spraya dem med vatten och grädda i cirka 10 minuter till fin färg. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler med en kökshanduk ovanpå.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *