Supergod vegetarisk vardagsmat!

Jag gillar inte att välja bort utan väljer hellre till. Jag äter mer och mer grönsaker men kommer troligtvis aldrig välja bort vare sig kött, fisk eller fågel. Jag tänker i och för sig inte så mycket på om jag ska laga vegetariskt eller om jag ska laga en kötträtt eller en fiskrätt, jag tänker mer på vad jag är sugen på och så lagar jag god mat.

Mat måste oavsett vad det kallas smaka jättegott och här kommer recept på 2 goda vegetariska rätter.

grönt på terassen

Buljongkokt panerad rotselleri med brynta champinjoner, äggcreme och syltad lök

800-900 g rotselleri

½ dl vetemjöl

2 ägg

1 dl panko el ströbröd

1 liter grönsaksbuljong

2 msk rödvinsvinäger

1 lagerblad

salt

1 liten rödlök

¼ dl ättika

½ dl strösocker

1 dl vatten

2 löskokta ägg

2 krm äppelcidervinäger

3 msk majonnäs

salt

300 g små champinjoner

olja, smör och salt

smörgåskrasse

Skala och klyfta rödlöken. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Lägg ner lökklyftorna och låt det koka i ca 30 sekunder. Dra av från plattan och låt löken svalna i lagen. Häll bort lagen från löken före servering.

Lägg de löskokta äggen i en mixer tillsammans med cidervinäger och majonnäs. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt.

Skär bort skalet från rotsellerin och skiva den i 1 cm tjocka skivor.

Koka upp buljong och vinäger med lagerblad och salt. Koka sellerin ca 5 minuter tills den är al dente. Lyft upp den och låt den svalna. Mixa äggen med vinäger och majonnäs. Smaka av med salt.

Lättvispa äggen i en bunke. Placera mjölet och ströbrödet på varsin assiett. Panera sellerin först i mjölet, sedan i ägget och efter det i ströbrödet. Stek sellerin i rikligt med olja i en stekpanna på medelhög temperatur tills den har en gyllene och knaprig yta.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Ansa champinjonerna och stek de i smör och olja ca 3 minuter till fin brynt färg. Smaka av med salt.

Servera den nystekta sellerin med champinjonerna, äggcremen och den syltade löken. Klipp över lite krasse.

Potatissoppa med brödsmulor

1 skiva formfranska, fryst

1 tsk finhackad rosmarin

olivolja

2 msk olivolja
½ klyfta vitlök
½ gul lök
350 g mjölig potatis
1 ½ dl torrt vitt vin
6 dl grönsaksbuljong
1 ½ dl grädde
1 ½ dl mjölk

salt

2 msk god olivolja

Skala och skiva vitlök, lök och potatis. Fräs potatisen och löken i olivoljan. Häll på vinet och låt det koka i två minuter. Häll på buljong, grädde och mjölk och koka tills potatisen är genommjuk. Mixa soppan slät och smaka av med salt. Kyl ner soppan. Späd soppan med mjölk om den känns för tjock. (Den blir ganska olika beroende på potatissorten och diametern på din kastrull)

Riv den frysta formfranskan på den grova sidan på ett rivjärn. Värm en stekpanna till medeltemperatur och stek det rivna brödet knaprigt i olivolja. Blanda ner rosmarinen när brödet är knaprigt och stek i ytterligare 1 minut. Lägg upp brödsmulorna på en tallrik med ett dubbelvikt hushållspapper under.

Lägg upp soppan i 4 djupa tallrikar eller skålar. Toppa med brödsmulorna och lite god olivolja.

 

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *