Gäster i mitt kök…

hemma-kock-51

Även om jag är kock så är det inte alltid fullservice i mitt kök. Jag som älskar att laga mat vill inte ta bort det roligaste för mina gäster. Så jag bjuder gärna och ofta in dom i mitt kök så lagar vi mat tillsammans, för mig är det ett underbart sätt att umgås på.

I helgen så lagade vi en variant på 2 rätter från min senaste kokbok, Fredagskockens Helgmenyer. Nedan är recepten på det som vi lagade.

Stekt pilgrimsmussla med jordärtskockscreme, bakad jordärtskocka och jordärtskockschips samt Älvdalsrom

4 pilgrimsmusslor

75 g Älvdalsrom

salt, flingsalt, olivolja och dill

jordärtskockchips

50 g jordärtskockor

frityrolja och salt

jordärtskockscreme

275 g jordärtskocka

¾ dl vispgrädde

¾ dl mjölk

salt

bakade jordärtskockor

4 jämnstora jordärtskockor

olja och salt

Går att förbereda.

Tvätta jordärtskockorna noggrant och hyvla eller skiva de supertunt. Fritera sedan chipsen i 160 C frityrolja till fin färg. Smaka av med salt.

Skala jordärtskockorna och lägg i kallt vatten. Dela skockorna i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Koka skockorna ca 15 minuter tills dem är sönderkokta. Mixa slätt och smaka av med salt.

Vid servering.

Värm ugnen till 200 C. Skala jordärtsskockorna och lägg de i en ugnsfast form. Blanda de med olja och salt och ugnsbaka ca 30 minuter tills de är genommjuka.

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta pilgrimsmusslorna. Stek de ca 30 sekunder på varje sida och servera direkt.

Värm upp jordärtskockscrmen i en kastrull och bred ut lite på tallrikarna. Lägg på musslorna och den ugnsbakade jordärtsskockan. Ringla över Älvdalsrommen och lite olivolja. Strö över några chips, lite flingsalt och små dillkvistar.

Lammrygg med karamelliserad lökcreme, karamelliserad vit sparris och syrad färsklök samt färskpotatisstomp med chevre, kummin och gräslök

700 g urbenad, putsad lammrygg

salt, flingsalt, svartpeppar och olivolja

syrad färsklök

1-2 färsklökar

0,75 dl äppelcidervinsvinäger

½ dl strösocker

1 dl vatten

salt

karamelliserad lökcreme

250 g lök (210 g skalad)

30 g smör

½ msk strösocker

salt

färskpotatisstomp med chevre, kummin och gräslök

300 g fast potatis

1 ¾ dl creme fraiche

100 g chevre

½ tsk krossad kummin

1 msk finstrimlad gräslök

salt

karamelliserad vit sparris

4 vita AAA-sparrisar

olja, smör, honung och salt

Går att förbereda.

Koka upp vinäger, socker och vatten med en liten nypa salt. Skiva färsklöken och lägg ner den i den kokande lagen och dra av kastrullen. Låt löken svalna.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek löken i smöret ca 5 minuter under ständig omrörning tills löken är lätt brynt. Strö över sockret och stek vidare i ca 1 minut. Lägg löken i en mixer tillsammans med en msk vatten och mixa till en puré. Tillsätt lite mer vatten om den är svår att mixa. Smaka av med salt.

Skala sparrisen noggrant så att allt skal är borta. Skär den i 2-cm bitar.

Vid servering.

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten och häll därefter av vattnet. Tillsätt creme fraiche och kummin och smula ner chevren. Koka upp och gaffelmosa potatisen lite lätt. Smaka av med salt.

Värm en stekpanna till högsta temperatur och ugnen till 100 C. Salta och peppra lammet. Bryn det i olivolja till fin färg och ugnsbaka ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 55 C. Låt köttet vila några minuter på en skärbräda och tranchera det därefter.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur.Stek sparrisbitarna i rikligt med smör ca 5 minuter tills de är brynta med ett lätt tuggmotstånd. Salta och ringla över lite honung och stek vidare i ca 1-2 minuter.

Värm upp lökcremen i en kastrull och späd med eventuellt vatten.

Servera lammet med lökcremen, den karamelliserade vita sparrisen, den syrade löken och det krämiga stompet. Strö gräslöken över stompet och lite flingsalt över lammet.

rabarber

Receptet på desserten hittar du här!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *