Eld, rök och kol! Pröva också min grillade gazpacho!

IMG_6135

Jag avslutade denna kortvecka med att inleda en grillturné som vi ska köra på 7 platser mellan Lund och Luleå där vi eldar, röker och grillar goda grejer. Vi ska besöka 7 byggmarknader på uppdrag av Inwido som bl.a. äger och säljer Elitfönster. Byggmarknaderna har deltagit i ett motivationsprogram och dom som presterat bäst får besök av mig och min kollega samt en massa god mat förstås.

Det är så kul att få inspirera andra till att göra mer med grillen. Allt som går att tillaga på en spis eller en ugn går också att tillaga på grillen. På mitt sista event så var det en liten kille på typ 8 år som sa att allt inte gick och grilla varpå min fråga var -Vad kan man inte grilla? Killen svarade -soppa! Mitt svar -klart det går att laga soppa, jag har gjort många goda soppor i en härlig gjutgjärnsgryta på grillen men även grillat massor av goda grönsaker och sen mixat till en soppa.

Pröva en somrig superfavorit, Grillad gazpacho! (Recept nedan)

FullSizeRender

Grillad gazpacho

Gazpachon kan serveras varm eller kall, båda är lika goda. Att grönsakerna grillas innan de mixas ger ett helt annat djup åt smakerna.

6 portioner, som förrätt

 

2 tomater

1 röd paprika

1/6 fänkål

1/4 gurka

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chilipepparfrukt

1 + 1 msk olivolja

1 msk pressad citron

2 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

salt

Halvera tomaterna. Kärna ur skär paprikan i grova bitar, ca 2 cm. Skär fänkål och gurka i ungefär lika stora bitar. Skala vitlöken och kärna ur chilin. Trä alla grönsaker utom tomaterna på ett grillspett och pensla med 1 msk olivolja. Lägg tomaterna på grillen med snittytan uppåt och lägg på spetten. Grilla grönsakerna i ca 10 minuter över direkt värme tills de fått en fin grillad yta.

Lägg alla grönsakerna i en blender eller matberedare och mixa dem tillsammans med ytterligare 1 msk olivolja, citronsaft och buljong. Smaka av med salt.

Vill du ha fler inspirerande grillrecept så köp gärna min senaste grillbok, Grilla!

Boken finns hos de flesta bokhandlare och förstås på ex.vis;

Bokus

alternativt

Adlibris

FullSizeRender 2

Trevlig grillhelg!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *