Någon som vill provlaga mina viltköttbullar?

köttbullar

Jag har svårt att tröttna på klassiska svenska smaker. Våren är på väg och jag sitter nere i ett varmt och soligt Dubai men ändå så längtarjag efter härliga köttbullar! Här kommer ett recept på viltköttbullar med gräddsås och en potatispuré smaksatt med pepparrot och förstås dom ofrånkomliga lingonen. Provlaga!

Viltköttbullar med gräddsås och rårörda lingon samt potatispuré smaksatt med pepparrot

400 g viltfärs (det fungerar även med nöt- och eller blandfärs)

1 msk ströbröd

3 msk vispgrädde

½ gul lök

2 tsk krossade enbär

2 tsk finhackad rosmarin

1 ägg

salt, svartpeppar och smör

2 dl vispgrädde

2 dl mörk kalvfond (dock ej koncentrerad)

2 tsk äppelmos

300 g skalad potatis (mjölig sort, typ King Edward eller Mandel)

1 1/2 dl mjölk

40 g smör

2 msk riven pepparrot

Till servering;

Rårörda lingon

Lägg ströbrödet i en bunke och blanda med grädden. Finhacka löken och fräs den mjuk tillsammans med en liten klick smör på medellåg temperatur. Lägg ner löken i bunken tillsammans med enbär rosmarin ägg och färs. Blanda ihop alltsammans och smaka av med salt. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Rulla rejäla köttbullar och bryn i smör till fin färg. Häll på grädden och fonden och koka några minuter tills ca ¾ återstår. Tillsätt äppelmoset i såsen och smaka av med salt.

Koka potatisen mjuk i vatten och häll direkt därefter bort vattnet. Koka upp mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen och vispa snabbt ihop smör-mjölken med potatisen. Blanda potatispurén med pepparroten precis före servering och smaka av med salt.

Servera köttbullarna i gräddsåsen tillsammans med potatispurén och med rårörda lingon.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *