Påskrecept på min gräddkyckling och en härlig laxförrätt!

image1

Här kommer 2 fina påskrecept. Det första kycklingreceptet gjorde jag för tidningen Allt Om Mat och det är verkligen så enkelt och så gott. Det andra är en finfin laxförrätt. Fotograf är Jakob Fridholm.

Lycka till med påskmiddagen önskar jag från solstolen i Dubai 🙂

Gräddkyckling med västerbottenoststekta potatisar

kyckling, (ca 1 1/2 kilo)
1/2 tsk + 1 tsk    salt
1    gul lök
2 klyftor    vitlök
1    äpple
1 msk    rosmarin, finhackad
1 msk    rapsolja
2 krm    svartpeppar, nymald
5 dl    vispgrädde
Potatis
600    potatis, kokta, kalla små
25 g    smör
1/2 tsk    salt
50 g    västerbottensost, riven

Gräddbakad fylld kyckling med västerbottenspotatis
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna äpplet. Blanda lök, vitlök, äpple, rosmarin och 1/2 tsk salt. Fyll kycklingen med hacket.

2. Pensla kycklingen med olja och krydda med 1 tsk salt och peppar. Lägg kycklingen i en gryta och häll över grädden. Lägg lock på grytan och tillaga mitt i ugnen till 70° innertemperatur, beräkna ca 1 timme. Om kycklingen inte fått tillräckligt med färg så lyft av locket, sätt ugnen på grill och tillaga ytterligare ca 5 min.

3. Sätt ugnen på högsta grillvärme. Stek potatisen i smör och krydda med salt. Lägg den i en ugnssäker form. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min.

4. Servera potatisarna till gräddkycklingen.

Laxtartar med gurka, fänkål och dillmajonnäs

laxtartar

200 g lax

100 g gurka

75 g fänkål

1+2 msk pressad citronjuice

2 msk olivolja

salt

dillkräm (räcker till fler men är svår att göra mindre av)

2 äggulor

1 msk pressad citronjuice

2 tsk dijonsenap

2 msk hackad dill

1 ½ dl olja med neutral smak

salt

till servering

krutonger och dill

Kan förberedas.

Lägg äggulor, citron, dijonsenap, dill och salt i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs.

Skala och kärna ur gurkan. Fintärna lax, gurka och fänkål.

Vid servering.

Marinera laxen i 2 msk citronjuice och lite salt ca 2 minuter. Sila bort vätskan från laxen. Blanda samman 1 msk citronjuice med olivoljan, blanda ner grönsakerna och smaka av med salt.

Lägg upp laxen i 4 små skålar eller glas. Lägg på grönsakerna med citronoljan och toppa med krutonger, dillkvistar och dillmajonnäs.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *