

Jag älskar att jobba i vackra miljöer. Ofta är restaurangköken nergrävda i en källare eller gömda längst bak i restaurangen så jag är lyckligt lottad som ofta får jobba på så otroligt vackra platser. I går så var jag och körde aktiv matlagningen med ett glatt företagsgäng i Björbo, norr om Norrtälje. Deltagarna lagade en meny från min nya bok med ett bra resultat, vilket känns skönt både för att dom fick en lyckad kväll och att recepten från boken är bra.
Gästerna/deltagarna hade valt en meny med klassiska smaker;
Laxtartar med gurka och fänkål med syrlig dillmajonnäs och krutonger
Tournedos med baconstekt savoykål, smördegsbakad potatis och senapscreme
Mandel- och mjölkchokladtårta med kola, bär och punschgrädde
Mandel- och mjölkchokladtårta med punschgrädde
mandel- och mjölkchokladtårta (räcker till 8-12 personer)
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
4 msk vetemjöl
200 g mjölkchoklad
1,2 dl vispgrädde
till pajformen (springform med löstagbar kant om ca 24 cm i diameter)
smör
ströbröd
punschgrädde
2 ½ dl vispgrädde
½ dl punsch
vid servering
1 dl kolasås el karameliserad kondenserad mjölk
100 g daim
Kan förberedas.
Värm en ugn till 175 C. Riv ner mandelmassa i en bunke. Tärna och lägg ner smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt därefter äggen ett efter ett, under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl. Smöra och bröa en springformen och häll ner mandelsmeten. Ugnsbaka mandelkakan ca 20 minuter tills den fått en lätt brynt färg. Låt mandelkakan svalna och plocka därefter ur den från formen.
Hacka mjölkchokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vispa tills det är helt slätt och låt det svalna i ca 15 minuter. Häll sedan chokladkrämen över mandelbottnen och kyl ner.