Recept på världens godaste oxfilétartar!

sotad oxfilétartar

Är det någon som ännu inte vågat sig på att smaka en god oxfilétartar eller råbiff? Jag brukar kalla den här tartaren för en nybörjar-tartar då man halstrar köttet lätt innan det hackas, vilket ger en tillagad smak men ändå har råbiffens saftiga fördelar. Mycket smak utlovas!

Sotad oxfiletartar med purjolöksaska, lingon, brysselkål, svamp

200g putsad oxfilé

1 schalottenlök

2 tsk dijonsenap

2 msk olivolja

purjolöksaska, salt och svartpeppar

2 gröna purjolöksblad om ca 3×10 cm

100 g små champinjoner

100 g ostronskivling

150 g brysselkål

olja och salt

2 msk lingon

2 msk äppelcidervinäger

1 tsk flytande honung

½ dl olivolja

75 g Västerbottenost

flingsalt

Värm ugnen till 250 C. Lägg purjolöksbladen i en ugnsfast form. Ugnsbaka de ca 15-20 minuter tills de är helt torra och genomsvarta.

Skala och finhacka schalottenlöken. Värm en stekpanna till absolut högsta temperatur. Skär köttet i 2 skivor. Lägg ner lite flingsalt i den heta pannan och lägg ner köttskivorna. Stek/sota de i ca 30 sekunder på varje sida. Finhacka därefter köttet. Blanda köttet med senap, olivolja och schalottenlök. Smaka av med salt, svartpeppar och lite purjolöksaska.

Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Ansa brysselkålen och klyfta dom i 4 bitar vardera. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek svamp och kål i olja ca 5 minuter tills de är fint brynta. Smaka av med salt.

Blanda lingon, vinäger, honung och olja.

Forma 4 fina tartarer. Strö över svampen och kålen. Ringla över lingonvinägretten och smula över osten. Avsluta med att smula över lite purjolöksaska och flingsalt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *