Digital matlagning och drinkar med vänner!

Hej kära vänner.
Denna vecka kör vi ingen Livedrink då vi ska köra en digital matlagning och gindrinkar med våra vänner.
En av våra vänner Niiinis.se kommer däremot att sända Live hela kvällen från hennes Instakonto med samma namn om ni vill kola in vårt tillställning men från hennes kök.
Jag har styrt med recepten osv så för den som vill så får ni gärna laga detta som vi ska göra.

Och vill någon hänga med och laga och blanda goda drinkar så är ni hjärtligt välkomna 🙂

Det som vi förberett när vi “ses” är;
-Plocka fram samtliga ingredienser.
-Förbereda sirachamajonnäs och picklad ingefära (alt om ni köper) (recept finns här nedanför)

Före coronan när vi lagade mat tillsammans på riktigt!

Senast när vi lagade mat körde vi digitalt!


Drinkrecept

Kryddig Gin & Tonic (2 drinkar)
10 cl Skagerrak, Nordic Dry Gin gin
20 cl god tonic
4 cl pressad limejuice
1 bit stjärnanis
1 limeklyfta
is

Lägg ner stjärnanisen i glasen (gärna stora vinkupor). Häll ner ginen och blanda runt. Tillsätt tonic, limejuice och en limeklyfta. Fyll på med lite is, blanda runt, drick och njut.

  

Krämig gindrink med basilika och lime (2 drinkar)
8 cl Skagerrak, Nordic Dry Gin gin
1 lime
10 cl citronjuice
20 basilikablad
2 msk råsocker
1 ägg
is

Finriv ner det yttersta skalet och pressa juicen av limen i en shaker. Tillsätt citronjuice, basilika och socker. Muddla/stöt ett par minuter. Häll ner gin, ägg och lite isbitar.  Skaka allt du kan och orkar. Sila upp i 2 cocktailglas.

 

Förrätt

Råbiff med ”asiatiska influenser” (snacks/förrätt för 4 pers)
200 g putsad ryggbiff, rostbiff, innanlår el oxfilé
1 schalottenlök
1 msk pressad citronjuice
2 tsk olivolja
1/2 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
2 tsk sesamfrön
salt

Sirachamajonnäs (räcker till fler)
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
2 dl rapsolja med neutral smak
salt och siracha (el liknande chilisås)

Picklad ingefära (räcker till fler) (förbereds med fördel dagen före)
1 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
50 g ingefära

Till servering;
1 gemsallad
lite hackade jordnötter
färsk koriander

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp.
Skala ingefäran och hyvla/skiva den så tunt det går. Lägg ner ingefäran i den varma lagen och låt den ligga i tills lagen svalnat helt.

Lägg äggulor, vinäger, dijonsenap i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta i en tunn stråle tills du har en tjock och fin majonnäs. Smaka av med salt och några droppar siracha.

Fintärna köttet och finhacka löken. Blanda köttet och löken med citron, olivolja, sesamolja, soja och sesamfrön. Smaka av med salt.

Plocka 8 snygga blad från gemsalladen. Lägg råbiffen i salladsbladen och toppa med lite av ingefäran och majonnäsen samt hackade jordnötter och koriander.

Varmrätt

Skrei med råstekt hummer, stekt gurka, blomkålscreme, brynt ingefära- och sojasmör samt citruslök (4 pers)

Citruslök
1 liten gul lök
1 dl pressad citronjuice
1⁄2 dl strösocker

Blomkålskräm
350 g blomkål (utan blast)
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Brynt ingefära- och sojasmör
125 g smör
2 msk finhackad ingefära
2 msk Kikkoman eller annan japansk soja

200 g gurka
4 bitar skreiryggfilé a 170 g (alt hälleflundrafilé el annan fin fiskfilé)
2 råa hummerstjärtar
Salt och smör

Skala, halvera och skiva löken tunt. Koka upp citronjuice och socker och lägg ner löken. Dra av från plattan och låt svalna. Häll bort lagen före servering.

Skär blomkålen i bitar om 1–2 cm och lägg i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Koka upp och sjud sakta minst 30 minuter tills den är helt genommjuk. Mixa blomkålskrämen helt slät. Om den känns lös, lägg ner i en ny kastrull och låt puttra sakta under omrörning tills krämen tjocknat.

Lägg smör och ingefära i en kastrull och låt koka tills smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt, häll då ner sojan och dra av från plattan.

Värm ugnen till 150 C. Skala gurkan och dela i 4 lika stora bitar. Salta fisken, hummern och gurkan. Lägg fisken i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja och ugnsbaka ca 15 minuter tills kärntemperaturen är 40 grader.

Värm ens tekpanna till medelhög temperatur. Stek gurkan i smör ca 2 minuter på varje sida. Stek hummerstjärten i rikligt med smör ca 2 minuter.

Lägg upp blomkålskrämen på tallrikarna. Lägg på fisken, dela och lägg på en halv hummerstjärt. Lägg gurkan vid sidan om och toppa med citruslöken. Ös det goda ingefära- och sojasmöret över anrättningen.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *