Dry january

Vill ni hänga med oss på Instagram nu på Lördag kl. 16.00?

Nu på lördag så kör vi drink och en supergod och snabb varmrätt, Live på Instagram.
Vi gör ett samarbete med Fever-Tree Tonic där temat är, Dry january. Jag tänker att temat passar alldeles utmärkt nu när många väljer att t.ex. ha en vit månad. Och även om man inte har en vit månad så kan ju en alkoholfri drink bli minst lika god som en med alkohol. Vi kommer att köra 2 supergoda, enkla drinkar och en härlig bakad skrei med vintrig sallad. Vad ska vi dricka till Skreien? Varför inte pröva en riktigt god, välkyld tonic.

Vill ni göra samma drink och laga samma snacks som oss så kolla in recepten nedan.

Hoppas att ni vill hänga med!

När;

Lördag kl. 16.00

Var;
Ni klickar in på mitt instagramkonto @fredagskocken och klickar på Livesändningen.

Vad behövs om ni vill laga och och dricka samma som vi?

-Se recepten och vad som behövs till detta nedan.
-Det är bra om ni har plockat fram ingredienserna och nödvändig utrustning innan vi startar.
-Saffransaioli, se recept nedan.

Recept

Vintrig medelhavsdrink (2 drinkar)
3 dl Fever-Tree Mediterranean
2 limeklyftor
2 blodapelsinklyftor
1 kvist mynta
is

Pressa citrusklyftorna och lägg ner i glasen (gärna stora vinkupor). Lägg ner myntan och häll på tonicen. Fyll på med lite is, blanda runt, drick och njut.

Lingon- och kardemummatonic
3 dl Fever-Tree Premium Indian Tonic
2 msk lingon (frysta, tinade går bra)
Kardemumma
is

Lägg ner is och lingon i glasen (gärna stora vinkupor). Häll på tonicen och krydda med lite krossad kardemumma. Blanda runt, drick och njut.

Bakad skrei med varm vintersallad, fikonvinägrett och saffransaioli (varmrätt för 2 pers)
2 tjocka bitar skreifilé med skinn a 175 g
125 g blomkål
125 g vitkål
1 dl valnötter
40 g småbladig sallad (alt bladspenat)
olivolja, salt och flingsalt

Fikonvinägrett
1 fikon
2 msk balsamicovinäger
2 msk olivolja

Saffransaioli (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
1 klyfta vitlök
1 tsk pressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
½ påse saffran
1 tsk flytande honung
2 äggulor
¾ dl olivolja
¾ dl rapsolja
salt

Riv eller pressa ner vitlöken i en matberedare. Lägg ner citron, senap, saffran, honung, äggulor och en nypa salt. Starta mixern och tillsätt oljan i en jämn stråle till en tjock och fin saffransaioli. Späd med några droppar vatten om aiolin känns för tjock och smaka av om mer salt behövs.

Värm ugnen till 150 C. Häll lite olja på skreien och salta den. Lägg fisken på en ugnsplåt med skinnsidan uppåt och ugnsbaka den ca 15 minuter tills kärntemperaturen är 42 C. Ta ut den och låt den vila ett par minuter (då vilar den upp till ca 46 C).

Skölj under tiden fikonet och fintärna det. Lägg det i en lite skål eller bunke och mosa ihop tillsammans med vinägern och oljan.

Skär blomkålen och vitkålen i mindre bitar. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Häll ner olivolja och stek blomkål och vitkål ett par minuter. Krossa och lägg ner nötterna och stek vidare i en minut. Häll sedan på vinägretten och dra av från plattan. Vänd ner salladsbladen precis innan servering och smaka av med lite flingsalt.

Lägg upp salladen på 2 stora djupa tallrikar, lägg på fisken och servera med saffransaiolin.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *