Rökig uppesittarkväll!

Ikväll tisdag den 22/12 kl 20.00 så kör vi en liten Live-special med tema sött och rökigt.
Hur går det för er med julmaten?

Vi har snart lagat klart allt men tänkte ikväll laga vår absoluta favoritknäck, en knäck som vi smaksätter med en rökig whisky och sen toppar med lite flingsalt, ni MÅSTE testa!

Till knäcken så tänker jag att jag gör en söt matchande drink med rökig whisky, kaffe, lättvispad grädde och som toppas med riven nougat.

Det vore så kul om ni vill titta in och heja ikväll. Och även om ni inte blandar drinken ikväll så lovar jag att det är en underbar vinterdrink som kommer att passa bra alla kalla dagar 🙂

Passa också på att ställa era eventuella julmatsfrågor ikväll också!

Hoppas att ni vill hänga med!

När;
-22/12 20.00 (men det går också att se på min Instagram i efterhand)

Var;

-Ni klickar in på mitt instagramkonto @fredagskocken och klickar på Livesändningen.

Vad behövs om ni vill laga och och dricka samma som vi?

-Se recepten och vad som behövs till detta nedan.
-Det är bra om ni har plockat fram ingredienserna och nödvändig utrustning innan vi startar.

Söt rökig vinterdrink (2 pers)
8 cl rökig Whisky (Vi kör med Jura 12-årig)
2 dl nybryggt kaffe
1/2 dl lättvispad grädde
1 bit nougat

Häll upp kaffet i ett glas. Häll ner whisky och toppa med den lättvispade grädden. Avsluta med att riva över önskad mängd nougat.

Rökig knäck
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
½ dl rökig whiskey (Vi kör med Jura 12-årig)
5 g smör
3 msk hackad sötmandel

Blanda socker, sirap, grädde och whisky i en kastrull. Koka knäcken ca 15-20 minuter tills den är 135 C-140 C (om du inte har en digitaltermometer gör ett s.k. kulprov, häll lite av den heta smeten i en kopp fylld med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.)
Lyft av kastrullen, blanda i smör och mandel. Häll upp smeten i små knäckformar och låt knäcken svalna.

Tips.
Om du kokar knäcken till 135 C är det som en seg kola och kokar du den till 140 C så är den lite hårdare och man behöver suga lite på den innan man tuggar den.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *