Gin och sill på instagram!

Vill ni hänga med oss på Instagram nu på Lördag kl. 17.00?

Nu på lördag hjälper vi dig med att lägga in sill och gör en god gindrink. Och så klart en ginsill.
Vi gör också en grymt god krämig sill av förlagd sill som vi kan snacksa på direkt.
Gin har ju seglat upp och blivit favoriten och denna lördag gör vi inget konstigare än en kryddig Gin & Tonic som jag också tänker är god till den krämiga sillen.

Vill ni göra samma drink och laga samma snacks som oss så kolla in recepten nedan.

Har ni mat- bak- och drinkfrågor?
Passa i såna fall på att ställ era frågor under Livesändningen. Vi svarar på allt vi kan 🙂

Hoppas att ni vill hänga med!

När;

-Lördag kl. 17.00

Var;

-Ni klickar in på mitt instagramkonto @fredagskocken och klickar på Livesändningen.

Vad behövs om ni vill laga och och dricka samma som vi?

-Se recepten och vad som behövs till detta nedan.
-Det är bra om ni har plockat fram ingredienserna och nödvändig utrustning innan vi startar.
-Koka och kyl ner 1-2-3-lagen.

Recept

Denna lag räcker blir ca 5 1/2 dl och räcker till ca 500 g urvattnade sillfiléer.

Inläggningslag:
1 dl ättikssprit
2 dl socker
3 dl vatten

Blanda ingredienserna i en kastrull och koka upp. Kyl därefter ned lagen.

Kryddig Gin & Tonic (2 drinkar)
10 cl god gin (Vi kör med Skagerrak, Nordic Dry Gin)
20 cl god tonic (Vi kör med Fever-Tree)
2 cl pressad limejuice
1 bit stjärnanis
1 bit kanelstång
1 limeklyfta
is

Lägg ner kryddorna i glasen (gärna stora vinkupor). Häll ner ginen och blanda runt. Tillsätt tonic, limejuice och en limeklyfta. Fyll på med lite is, blanda runt, drick och njut.

Ginsill med fänkål och dill
400 g urvattnad sillfilé
ca 4 dl kall 1-2-3-lag
8 cl gin (Vi kör med Skagerrak, Nordic Dry Gin)
100 g fänkål
1 tsk mortlat fänkålsfrö
1/2 hackad dill

Häll bort lagen och skölj sedan sillen.
Skär sillen i fina bitar.
Skiva fänkålen tunt.
Varva sill, fänkål och kryddor i en burk och häll på ginen och lagen.
Låt marinera minst ett dygn.

Svartvinbärssill
400 g urvattnad sillfilé
5 dl 1-2-3-lag
1 liten rödlök
1 msk mortlad enbär
1/2 dl svarta vinbär (frysta, tinade går bra)

Häll bort lagen och skölj sedan sillen.
Skär sillen i fina bitar.
Skiva rödlöken.
Varva sill, rödlök, enbär och svarta vinbär i en burk och häll på lagen.
Låt marinera minst ett dygn.


Krämig 5-min sill smaksatt med dillfrö och prästost
200 g förinlagd sillfilé, utan lag(eller någon vanlig inlagd sill)
1/2 tsk mortlat dillfrö
50 g prästost
2 msk hackad dill
1/2 dl majonnäs
2 msk creme fraiche

Häll bort lagen. Fintärna sillen och smula osten. Blanda samtliga ingredienser.
Servera gärna sillröran på en bit knäckebröd.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *