Pizza och Gin & Tonic

På fredag kl 18.00 kör vi livedrink på Instagram igen 🙂
Det ska bakas god pizza pizza och vi ska utse den bästa gin och tonic´en!
Ni kan förstås handla lika råvaror som oss och vara med och både laga pizza och testa Gin & Tonic´s

Jag kommer att blanda 3 olika gin & tonic´s och vi kommer ha 2 olika juries.
-En väldigt liten jury bestående av mig själv och en eller 2 gäster som får utse ”Juryns Favorit”.
-En jury som består av er och som utser ”Er Favorit”

Så här lägger ni er röst.
-Ni som tittar på Liven, skriver er favorit där.
-Ni som tittar i efterhand i mitt flöde, skriver er röst där.
-Sen kommer jag även göra en Instastory där ni kan rösta.

Så jag tänker att vi utser Juryns favorit under fredagen och sen på lördagen så publicerar jag Er Favorit i Flödet och i en Instastory.

Recept och info finns som vanligt här nedanför!

Hoppas att ni vill hänga med!

När;
Fredag kl. 18.00- ca 18.45

Var;
Ni klickar in på mitt instagramkonto @fredagskocken och klickar på Livesändningen.

Vad behövs om ni vill laga och och dricka samma som vi
;
Se recepten och vad som behövs till detta nedan.
-Det är bra om ni har plockat fram ingredienserna och nödvändig utrustning innan vi startar.
-Förbered eller köp en pizzadeg (recept finns nedan)
-Värm ugnen till 230 C

Recept på de 3 drinkarna

1) Gin & Tonic ”Green” (2 drinkar)
10 cl god gin (Vi kör med Skagerrak, Nordic Dry Gin)
20 cl god tonic (Vi kör med Fever-Tree)
2 cl pressad limejuice
1 bit stjärnanis
1 bit gurka
1 limeklyfta
is

Häll ner rikligt med is i glasen (gärna en stor vinkupa). Fyll på med gin, tonic, limejuice och stjärnanis. Skala och hyvla en fin skiva gurka ner i glaset och lägg ner en limeklyfta.
Blanda runt, drick och njut.

2) Gin & Tonic “Elderflower” (2 drinkar)
10 cl god gin (Vi kör med Skagerrak, Nordic Dry Gin)
12 cl god tonic (Vi kör med Fever-Tree)
6 cl koncentrerad flädersaft
2 cl pressad citronjuice
1 färsk ingefära, i tunna skivor
2 citronklyftor
is

Häll ner rikligt med is i glasen (gärna en stor vinkupa). Fyll på med gin, tonic, flädersaft, citronjuice, ingefära och en citronklyfta.
Blanda runt, drick och njut.

3) Gin & Tonic “Apple” (2 drinkar)
10 cl god gin (Vi kör med Skagerrak, Nordic Dry Gin)
10 cl god tonic (Vi kör med Fever-Tree)
12 cl fin äppelmust
2 kanelstänger
2 limeklyftor
is

Häll ner rikligt med is i glasen (gärna en stor vinkupa). Fyll på med gin, tonic, äppeljuice, kanelstång och en limeklyfta.
Blanda runt, drick och njut.

Pizza med kokt skinka, kronärtskocka, oliver och syltlök
(räcker till 4 pers om man serverar med en god sallad)
Pizzadeg (räcker till drygt en ugnsplåt)
10 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
ca 3 dl vetemjöl
ca 3 dl durummjöl
1 1/2 krm salt

200 g krossade tomater
2 tsk balsamvinäger

200 g kokta kronärtskockshjärtan
50 g grönkål
200 g mozzarellablock (den lite fastare varianten)
50 g parmesanost
100 g kokt skinka, tunt skivad (el annan valfri chark)
75 g syltlök
70 g urkärnade calamataoliver
salt, svartpeppar och olivolja

Till servering;
en god sallad

Smula ner jästen i en degbunke och häll på 37 C vatten och rör tills jästen löst sig. Häll i olja och mjölet och blanda 7 minuter på låg hastighet i en degblandare alternativt 10 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten). Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa ca 1 timme till dubbel storlek. Starta blandaren eller knåda degen tills luften har gått ur. Kavla eller tryck ut en stor pizzabotten som passar ugnsplåten.

Värm ugnen till 230 C.
Blanda den krossade tomaten med balsamicon och en nypa salt.
Halvera kronärtskockan. Skär bort mittnerven från grönkålen och skär den i mindre bitar. Skiva mozzarellan tunt och riv parmesanosten.
Bred ut tomatsåsen på pizzabotten. Lägg på mozzarellan och parmesanosten. Lägg på kronärtskockan, skinkan, syltlöken och oliverna. Ringla över lite olivolja, salta och peppra.
Grädda pizzan i ca 30 minuter tills mozzarellan fått fin gratinerad färg.

Servera pizzan med en god sallad och en god gin och tonic 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *