Burgarbonanza

En bra hamburgare gillar väl alla, eller? Jag tycker i alla fall att det är så fantastiskt gott.
Jag har nördat ner mig i hur man får till det bästa köttet, vilka köttslag, malningsgrad och beredning. Men för de flesta så har man inte tiden utan springer förbi affären och köper sin färs, vilket man ändå kan göra en bra hamburgare av.
Men en hamburgare kan ju göras av så mycket mer, så som en god bit röding, en halloumi, lite kyckling osv.
Här kommer fler recept som jag (för ganska många år sedan) gjorde för en grillbok.

Hamburgerbröd (6 stycken)
2 ½ dl mjölk
35 g jäst
6 dl vetemjöl
50 g smör
½ tsk salt
½ tsk strösocker

Till pensling
1 ägg

Förslag på topping;
Sesamfrön
Dillfrö
Vallmofrö
Fänkålsfrö
Kummin
Solroskärnor
Hackade nötter
Hackad rosmarin
flingsalt

Blanda alla ingredienser och arbeta degen i en hushållsmaskin ca 10 minuter. Låt degen Jäsa i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter. Stjälp därefter upp degen och arbeta snabbt ur luften.
Dela degen i 6 delar. Rundriv brödet till bullar och kavla sedan ut det till knappt 1 cm tjocka rundlar. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur. Pensla bröden med ägget och strö gärna på någon god topping.
Värm ugnen till 225 C. Ställ in bröden i ugnen, spraya dem med vatten och grädda i cirka 10 minuter till fin färg. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler med en kökshanduk, ovanpå.

Observera att bilderna är fotade ur boken dvs inte originalbilderna 🙂

Rödingburgare med räksallad
8 bitar rödingfilé med skinn a 75 g
½ rödlök
8 krispiga salladsblad
olja och salt

Räksallad
150 g skalade räkor
½ rödlök
½ äpple
1 msk kapris
100 g majonnäs
½ tsk pressad citronjos
salt

4 hamburgerbröd med dillfrö

Hacka räkorna lätt. Skala och finhacka rödlöken. Kärna ur och fintärna äpplet.
Blanda räkor, rödlök, äpple, kapris, majonnäs och citron. Smaka av med salt.
Värm grillen till högsta temperatur. Skala och skiva rödlöken. Pensla rödingen med olja och salta den. Grilla rödingen hastigt, ca 2 minuter på båda sidor till fin färg. Dela och grilla brödens snittytor till en rostad yta.
Lägg salladsbladen på burgarens underdel. Dra bort skinnet från rödingen och placera rödingen ovanpå salladen. Toppa med räksalladen och lägg på locket.

Burgare med brynt lök och majonnäs
600 g färs av hängmörad rostbiff eller högrev
1 msk dijonsenap
2 msk vatten
salt, svartpeppar och olja

2 stora gula lökar
olja, salt och strösocker

4 hamburgerbröd med sesamfrö
1 dl god majonnäs

Blanda nötfärsen med senap och vatten. Smaka av med salt och svartpeppar. Forma färsen till 4 fina hamburgare och pensla dom med olja.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Skala, dela och skiva lökarna. Bryn löken i olja ca 5 minuter tills den är fint brynt och helt genommjuk. Smaka av med salt och krydda med en nypa strösocker. Bryn i ytterligare 1 minut.
Värm grillen till högsta temperatur och grilla hamburgarna ca 2-3 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är 54 C (medium).
Dela och grilla brödens snittytor till en rostad yta. Bred majonnäs på brödens snittytor och lägg hamburgarna på underdelarna. Fördela löken ovanpå hamburgarna och lägg på locken.

Klassisk burgare med senapsmajonnäs, bacon, brynt lök, cheddarost, bifftomat och sallad
600 g nötfärs
2 msk dijonsenap
2 msk vatten
8 skivor bacon
salt, svartpeppar och olja

100 g majonnäs
1 ½ msk dijonsenap
1 tsk pressad citronjos
salt

1 gul lök
1 bifftomat
8 salladsblad
8 skivor vällagrad cheddarost
4 hamburgerbröd med sesamfrö

Blanda nötfärsen med senap och vatten. Smaka av med salt och svartpeppar. Forma färsen till 4 fina hamburgare och pensla dom med olja.
Blanda samtliga ingredienser till sanapsmajonnäsen och smaka av med salt.
Skala och skiva löken. Bryn den i en stekpanna i olja på medelhögtemeperatur och smak av med salt.
Skiva tomat.
Värm grillen eller stekpannan till högsta temperatur och grilla eller stek hamburgarna ca 2-3 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är 55 C (medium). Grilla eller stek baconet knaprigt. Dela och grilla brödens snittytor till en rostad yta. Bred senapsmajonnäsen på brödens snittytor. Placera sallad och tomat på brödens underdelar och lägg på hamburgarna. Lägg på den brynta löken, cheddarosten och baconet. Lägg därefter på locken.

Kycklingburgare med gremolata samt äppel- och fänkålssallad
600 g kycklingfilé
olja och salt

gremolata
½ citron
1 msk finhackad persilja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja

1 äpple
½ fänkål
1 msk pressad citronjos
2 msk olivolja
salt

2 mozzarellor a 125 g
8 salladsblad
4 hamburgerbröd med fänkålsfrön

Finriv det yttersta skalet av citronen. Finhacka persilja, vitlök och blanda ihop med olivoljan.
Kärna ur och skiva äpplet tunt. Skär bort roten från fänkålen och skiva den supertunt. Marinera äpplet och fänkålen i olivoljan och citronjosen tillsammans med lite salt ca 15-20 minuter. Häll därefter bort marinaden.
Dela mozzarellorna på hälften.
Värm grillen till högsta temperatur. Skiva kycklingen i ½ cm tjocka skivor. Pensla kycklingen med olja och salta den. Grilla skivorna ca 2 minuter på varje sida, till fin färg. Dela och grilla brödens snittytor till en rostad yta. Lägg på salladsbladen, äppelsalladen och därefter kycklingen. Lägg på och tryck till mozzarellan lite grann. Ringla över gremolatan och lägg på locket.

Vegetarisk burgare med grillad halloumi, zucchini och bifftomat samt remoulad
2 halloumiostar a 150 g
200 g zucchini
1 bifftomat
olja och salt

remoulad
80 g majonnäs
60 g pickels
¼ gul lök
1 tsk finhackad dragon
salt

4 hamburgerbröd med solrosfrön

Dela halloumin på längden. Skiva zucchinin och bifftomaten i ½ cm tjocka skivor och salta de.
Finhacka pickels och lök. Blanda grönsakerna med majonäsen och dragonen och smaka av med salt.
Värm grillen till högsta temperatur. Pensla halloumi och grönsaker med olja och grilla de några minuter till fin färg. Dela och grilla brödens snittytor till en rostad yta.
Lägg remoulad på brödets underdel och lägg sedan på zucchini, tomat och halloumi. Lägg på locket.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *