En supergod cocktail och räkröra

Hej!
Helgens goda recept startar med en jäkligt god cocktail och efter det en enkel och smarrig macka med krämig räkröra.
På många caféer och restauranger idag så står det skagen på menyn så fort det är någon röra med räkor, men låt en skagen vara en skagen och just inget annat. Gör man en variant på den så ska det ha ett annat namn som just här idag.
Det vore också superkul om ni ville vara med och laga och drinka med oss imorgon lördag då vi kör live på Instagram (info nedan).

Hoppas att vi ses!


Laga och drinka med oss imorgon lördag kl 18.00
Vill ni skaka en grym cocktail och laga en en macka med krämig räkröra tillsammans med mig och Cecilia, så häng in på min Instagram (Fredagskocken) imorgon lördag kl 18.00 – ca 18.30
Vi kör Live och ni får gärna ställa frågor m.m. och kommentera under tiden.

Att tänka på innan;
Koka skala äggen.
Gör majonnäsen.
Plocka fram ingredienser och utrustning.

Aquavit- och äppelcocktail (2 cocktails)
6-8 cl ekfatslagrad akvavit (fungerar med icke fatlagrad akvavit alt cognac el whisky)
15 cl god äppelmust
2 cl pressad citronjuice
1 helt ägg
isbitar

Häll ner samtliga ingredienser i en shaker och fyll upp med isbitar. Sätt på locket och skaka så mycket du orkar. Sila upp i 2 kylda cocktailglas.

Krämig röra på räkor, ägg, dill och gräslök (för 4 personer)
400 g skalade räkor
2 kokta ägg
150 g god majonnäs (se recept nedan)
2 msk finstrimlad gräslök
2 msk finhackad dill
1 stänk tabasco (kan uteslutas)
salt

4 brödskivor (av valfri sort)
1/4 fänkål
1/2 rödlök
40 g småbladig sallad
2 tsk pressad citronjuice
smör och flingsalt

Hacka räkor och ägg lite lätt och blanda med majonnäs, gräslök, dill och tabasco. Smaka av om ev salt behövs.

Smörstek brödskivorna till fin rostad färg. Finstrimla fänkål och rödlök. Blanda fänkål och rödlök med salladen, citronjuicen och lite flingsalt.

Fördela röran på brödskivorna och toppa med salladen.

En enkel och god majonnäs (blir ca 400 g)
3 äggulor
3 tsk vinäger, gärna äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap
1 msk vatten
1 tsk salt
3 dl rapsolja med neutral smak

Lägg äggulor, vinäger, dijonsenap, salt och vatten i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta i en tunn stråle tills du har en tjock och fin majonnäs.

Tips.
Är majonnäsen för tjock så tillsätt ett par droppar vatten. Är majonnäsen för tunn, mixa vidare och tillsätt lite mer olja.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *